tisdag 27 december 2016

God fortsättning på Västra Eriksberg

Skogsvy ner mot Anna-Stavas gata

Det mesta andas ännu julfrid på berget, när Tomtfarfar vandrar genom skogen. Snötäcket är tunt och skaren gör att det går att promenera nästan överallt. Ett par centimeter julsnö föll, men inte mer.

Visst har det kommit igång en del arbete. Som vanligt är man mest idoga på E3 och C14.
Vintermyren närmast, och Hjortronlandet på södra sidan Anna-Stavas gata

Vid kvarteren Vintermyren och Hjortronlandet byggs det i mellandagarna på C14. Det jobbas också på tomten C11. Både annandagen och idag arbetade en grävskopa där.

Närmast på bilden är grunden till D3. Om bara en vecka kommer ett Älvsbyhus att monteras där.
D19, vackert belyst av solen

Huset på D19 vilar lugnt under mellandagarna - i alla fall den första. Hantverkaren från Boden behöver sin ledighet, och hans husvagn är nu obebodd. Huset tar emot solens strålar ,med sitt höga läge.

Här står byggnadsställningarna ännu kvar. Vid E2, huset från Skidstahus som levererades samma dag, har byggnads-ställningarna redan tagits bort.

D15 och E2 längre norrut
För ett fabriksbyggt hus är det vanligt att snickeriarbeten i huset utförs i huvudsak av en hantverkare. Så har man inte arbetat i E2, utan det har varit ett team från Silje-Bygg som arbetat där.

Huset som inte syns på någon bild är faktiskt områdets största. E3 har växt till ett landmärke på Västra Eriksberg. Det tarvar en egen artikel, som kommer senare.

God Fortsättning!



fredag 23 december 2016

Julfrid över Västra Eriksberg

Västra Eriksberg, område 2 julen 2016

Solen flödar, precis som den gjort under så många dagar i december i år. En mild månad har det varit. November bjöd på snö och även kalla perioder, men denna månad har vädret varit bra.

Det är Jul. Julefriden lägrar sig över området. Det är ingen som bor här, och än lär det dröja ett par månader innan någon flyttar in. Det har funnits en "bofast" person här under en dryg månad, men inte nu. Vid D19, som skymtar genom skogen har det bott en snickare/husmontör från Boden i sin husvagn, i alla fall på veckorna.
D19

Det har varit hektiskt sedan september för några. En far och farfar (som Tomtfarfar) sa idag att han hoppades på vila, rekreation och gemenskap med familj under helgerna framöver. Han tycktes ha set behovet hos sina närstående att få tillfälle att vila upp sig efter att ha jobbat hårt med att bygga.

Det byggs flera stora och rymliga hus här. Det får vi spegla mer av framöver. Julen berättar om människor som inte kunde få husrum och fick bo i ett stall. Därför har vi julkrubbor i många hem.

Tomtfarfar önskar alla bloggens läsare en riktigt fridfull jul!

tisdag 20 december 2016

Norlund Bygg nominerade för pris

Suterränghus under uppförande av Norlund Bygg
Det var under förra veckan som nyheten kom i Norran att Norlund Bygg nominerats till "Årets hållbara företag" i Skellefteå. Tillsammans med företagen Elecosoft och Skellefteå Kraft tävlar man om priset. Se artikeln här.

Det var redan i somras som Tomtfarfar kände behov av att ta reda på vad Norlund Bygg var för något. Flera kunder i område 1 valde den lokala fabriken. Vad kunde ligga bakom detta? Det reportaget från juli finns här.

Långt innan Tomtfarfar blev Tomtfarfar var han Nyföretagarkonsult först hos Utvecklingsfonden och senare Almi. Därav en del av intresset. Sverige och Skellefteå behöver företag som vill växa. Alla husfabriker måste inte ligga i Småland, och speciellt hus som byggs i Skellefteå behöver inte med nödvändighet tillverkas 100 mil bort.

Många företagare är rädda för tillväxt. Företagandet är ofta en personlig födkrok och det får räcka. Så inte unge Peter Norlund. Företaget växer så det knakar, och har länge varit i kraftig tillväxt.

Tillväxt är inte problemfritt. En fast, fix och färdig resurs kan planeras. Ett företag stadda i kraftig utveckling gör det svårare att planera in alla objekt.

Tomtfarfar har hittat ett par tänkvärda uttryck att tillämpa på Peter Norlund och Norlund Bygg:

"Det samlas inte damm på den som är ute i blåsväder."

"Om du tänker för länge på nästa steg kommer du att tillbringa livet på ett ben"

Att agera, att leda innebär alltid ett risktagande. Bara den som ingenting gör, riskerar aldrig att göra fel.

Tomtfarfar är full av beundran inför vad Peter Norlund åstadkommit med sitt företag, och passar på att önska lycka till i "tävlingen", med önskan att det går hela vägen.

måndag 19 december 2016

Så var hösten 2016

De båda gatorna där de flesta husen skymtar
Visst är det så att många försöker få ihop årskrönikor den här tiden på året. Tomtfarfar vill gärna vara först ut bland dessa och summerar lite av det som hänt under hösten, och när det hände.

I början av september var Skanska och underentreprenörer relativt klara med att vägar, vatten, avlopp el och bredband med mera. Då skulle alla hugade husbyggare starta.


  • Det var måndag 12 september som byggverksamheten startade på område 2, och det var på tomterna C14, D15 och E3. Det var två "självbyggare" och lösvirkeshuset som byggs av ByggPro på D15. Här kan du se vad som hände 12:e september.
  • Tisdag 8 november var nästa bemärkelsedag. Två fabriksbyggda hus (block med ytterväggar klara) levererades samma dag, och trängdes om utrymmet längs uppfarten på Katitzis gata. Husen kom från Trivselhus (D19), och Skidstahus (E2). Händelsen renderade denna bloggpost.
  • Ytterligare en månad senare kom första Älvsbyhuset till C13. Torsdag 8 december monterades volymhuset, och bloggen kunde rapportera på detta sätt.
Bild från Anna-stavas gata. D19 och D15 skymtar genom skogen.
Detta är alla påbörjade hus fram till nu, alltså sex stycken. Fler tomter har bearbetats, och nästa husleverans kommer om ett par veckor.

Jämförelsen ovan är inte riktigt rättvis vad det gäller tider. För de första 3 husen ingår tomtberedning och byggande av grund, som tog mellan 2 veckor till drygt en månad.

Ändå intressant att det sist levererade huset förmodligen blir det först inflyttade. De volymbyggda husen är kanske enklare, men har framförallt mycket kortare tid till färdigställande.

torsdag 15 december 2016

Utblick

Utblick från D15 över barackerna mot E2
Ännu en vacker vinterdag på Västra Eriksberg. Inte så stor dramatik i området.

Tomten D2 ställs i ordning för kommande bygge. Hos grannen D3 väntar husleverans efter årsskiftet. Annars pågår arbetet på normalt sätt på många håll.

C14
På C14 har en del av fasaden spikats. Liggande fasadbrädor, som på så många andra hus.

C13
Hos grannen C13 har taket lagts. Huset har just levererats, men faktiskt är C13 en av favoriterna till att ha första inflyttning. Det går fort med fabriksbyggt, och med byggmetoden som Älvsbyhus har går det klart snabbare.

D15
Annars skulle man tänka att D15, som var snabbt igång i september, även skulle bli först till inflyttning. Storleken och byggmetoden talar emot. Dessutom är färdigdatum från början planerat till april.
E2

Då är det mer troligt att det blir inflyttning tidigare på E2. Här är det hantverkare från Bygdsiljum som arbetar i Skidstahuset. Både snickare, elektriker och andra kommer från därifrån. Tomtfarfar har en känsla att Mellanbygden vill sätta stadens hantverkare på plats genom att komma före till avslut.

Vi får se hur det går.

tisdag 13 december 2016

Nytt bygglov på Katitzis gata

Västerut på Katitzis gata, på D18 finns det nya bygglovet
Lucia idag, och område 2 har varit tillgängligt i 3 månader. Nu är det dags för byggloven att rulla in. Många kommer till skott och andra backar ur. För de som bestämt sig kommer byggloven anslås.

Anslaget i PoIT som visar att enbostadshus och garage skall byggas på D18
Det var igår den 12:e som bygglovet kungjordes, men det beviljades redan i torsdags den 8:e. Det här var en av de mest populära tomterna vid tomtvalet i februari 2015. Redan dagen efter att första tomten, D20, tilldelats/valts, valdes denna tomt torsdagen den 12.e februari. I vilket fall var det då som uppdateringen gjordes att tomtvalet var gjort.

Tomten valdes alltså som andra tomt, och så vitt Tomtfarfar vet så var det samma tomtägare då som nu. I det här inlägget har Tomtfarfar fantiserat om vilka hus som skall byggas, och av vem. Fantasierna berörde även D18. Vi får se hur verkligheten blir.

En del förberedelser har gjorts på tomten. Trots att det är en solid berghäll här blir det inte sprängning för husgrunden. Hällen ligger tillräckligt djupt för att bara skapa ett stabilt underlag för huset. Beijer har den aktuella reklamen - stabilt sedan 1915. Tomtfarfar kan försäkra att den här berghällen var stabil långt tidigare.

Låt oss ändå anta att platsbygget på D18 kan börja i mars/april som tidigast. Inflyttning september 2017?


lördag 10 december 2016

Horisontellt och vertikalt möts

E2 och E3 - hus med olika uttryck
Hur man bygger på Västra Eriksberg är inte strikt reglerat. Enda begränsningen är max 250 kvadratmeters byggyta. Man kan bygga ett, två eller tre plan.

Mitt på Katitzis gata har ytterligheterna träffats. Enplanshuset och treplanshuset. Här bryts vertikala och horisontella linjer mot varandra. Nära på vilket hus som helst ser litet ut i förhållande till E3, som blir ett av byggområdets absolut största hus.

Vi skriver 2016 ännu några veckor. Mycket av det som byggts både på område 1 och här är tidstypiska hus. De förkunnar att nu är nu. Andra hus kopplar tillbaka till någon speciell stil, som exempelvis New England.

Modet växlar

Olika designtrender har funnits: 60-talet var låga enplanshus, gärna med så platta tak som möjligt. 70-talet såg 1,5-planshus. Det var en konstruktion som var fortsatt aktuell flera tiotals år. Nu ser man få sådana, i alla fall på Västra Eriksberg.

1-plan eller 1,5 plan. Det har varit valet. Ännu på 90-talet föreskrevs gata för gata vad man fick välja. Nu är alternativen fler, och detaljregleringarna färre.

1,5-planshusen hade lite fasad och mycket tak. Takvinkel på 37-38 grader. Vissa experter dömde ut konstruktionen ur estetisk synpunkt. Nu finns en attraktiv möjlighet att få förhöjt väggliv, som det heter, hos de flesta tillverkare. Det ger bättre balans mellan fasad och tak. Dessutom blir övervåningarna rymligare. 1,5-planshusen är inte passé, då de kan utformas på ett mer attraktivt sätt.

Principiellt utseende på takstol vid förhöjt väggliv
Förhöjt väggliv i någon form kan finnas på allt från enplanshus till högre hus. Takstolarna är då utformade för att medge högre fasader. På område 1 finns exempelvis en Smålandsvilla med förhöjt väggliv, men också tvåplanshuset på D16 har sådana takstolar. Här "slipper man" den traditionella underspikningen.

Traditionellt har trähus stående fasad, men idag är liggande fasader långt vanligare.

Det är intressant att husägare kan ha så pass olika preferenser hur ett hus bör se ut. Mycket handlar om tycke och smak, men naturligtvis finns även andra begränsningar att ta hänsyn till. Mycket medverkar till att husen slutgiltigt får sitt utseende.

torsdag 8 december 2016

Ett Älvsbyhus på plats

Första Älvsbyhuset monterades upp idag
Så kom det då äntligen. Första Älvsbyhuset. Balkgrunden på C13 har legat färdig en längre tid, och Tomtfarfar har också under lång tid förutspått att leveransen är nära förestående. Idag hände det till slut.

Huset är ett vinkelhus i ett plan. Det är Älvsbyhus modell Ägir. Klicka på namnet så ser du mer information, men huset är 145,7 kvadratmeter stort med 5 rum och kök.
Här skall takstolarna sättas på plats

Vi får alltså ett enplanskluster här i slutet av Anna-Stavas gata, då detta hamnar granne med det stora enplansprojekt som redan byggts på i drygt 2 månader.

Det kan mycket snart komma ytterligare ett Älvsbyhus. Tomten på D3, ett stenkast bort ser så väl iordninggjord och balkgrunden är klar. Dock är tomten ännu inte köpt, om man skall tro kommunens kartor.

Tomtfarfar får erkänna att just den tomten, D3, var en tidig favorit vid tomtvalet. Det sätt som grunden placerats och grundens storlek i förhållande till tomtens yta gör all heder åt denna tomt under berget. Troligen handlar det om ett 1,5-planshus, eftersom Älvsbyhus inte tillverkar 2-planshus. Snart kommer vi att kunna se vad som skall levereras hit.

tisdag 6 december 2016

Skräckblandad förtjusning

Utsnittsvy från skidbron mot område 1
Tomtfarfar träffade en ny tomtägare idag. Det verkar som att kravet att lämna in bygglov gör att en och annan tomt släpps nu. Det är bra. Byggande är inte för alla. Det byggs alldeles utmärkta lägenheter nu i centrala stan. Ett bra boende behöver inte vara ett boende på Västra Eriksberg.

Vi samtalade om byggande och om området. Jo, han upplevde att området var fantastiskt fint, och han hade fått tag på en mycket trevlig tomt. Ändå upplevde jag att förtjusningen var blandad med en gnutta skräck inför det stora åtagandet att bygga hus.

Åtagandet kan vara mer eller mindre stort. Ett par av byggherrarna gör en Ironman här. Några gör Vasalopp, medan en del nöjer sig med Malmstråket. Att välja rena standardhus får väl liknas med Kraftloppet. För samtliga blir det en rejäl ansträngning.

Känner förresten en husägare här som åkte Vasaloppet. Väl i Mora bestämde han sig för att det var hans sista. Frun däremot stod på startlinjen även nästa år, och fullföljde också.

Om resan går bra, om föret är bra, spåren användbara och vallan fungerar, då blir den stora ansträngningen ändå uthärdlig. Kanske är servicestationerna bemannade så att man får hjälp när man behöver.

Ännu viktigare är det med service runt byggandet. Verkar "arrangören" pålitlig? Kommer byggarna i rätt tid och mängd? Fungerar det i praktiken som det utlovades? Blir resultatet av livets största investering bra?

Bara av det som byggts så här långt kan man även på avstånd ana olika förlopp och berättelser. Tomtfarfar såg en grund som låg färdig nästan hela sommaren. När väl huset kom "small det bara till", och det var färdigt. Ja, kanske inte riktigt, men det gick snabbt och blev bra. Andra byggen kan ha liksom stannat halvvägs. Själva färdigställandet kommer liksom inte.

Det som för den presumtive byggaren gör att skräck kan blandas med förtjusningen, är när pekfinger måste sättas på juridiska formuleringar. När tvisten inte är långt borta.

Därför är det förberedande arbetet så viktigt. Det är tomtägarna som väljer vilken hand de vill hålla under byggprocessen. Se till att välja rätt byggare/leverantörer!

Träffade för någon månad sedan en annan tomträttsinnehavare här. Han hade varit inne i de flesta husen och förhört sig noga om hur projekten gått. Det är inget dåligt råd att göra som han gjorde, att verkligen på nära håll kolla upp husfabrikanternas  och montörernas/snickarnas referenser.

Gör så!

måndag 5 december 2016

Skyltar som pekar mot framtiden

Myresjöhus anmäler närvaro


Det händer saker i området, men det mesta verkar hända vid skrivbord. Avtal sluts, vilket är nödvändigt för att kunna ansöka om bygglov. I en framtid ser vi resultatet i form av husleveranser. Ett resultat av dessa avtal är att redan nu har ett antal skyltar kommit upp.

Att Myresjöhus som en av de största hustillverkarna skall finnas även i område 2 är ingen överraskning. Med de framgångar företaget nått bör husen vara utprovade och bra.

... även på Silverarken.
Skylten ovan pekar mot C2-C3. Vilken tomt det blir lär visa sig. Men det räcker inte med en skylt med samma budskap, utan det finns två. Den andra är på nästa stolpe, och pekar norrut. Det kan gälla D10.

Myresjöhus finns redan representerade i område 1, med sina "egna" hus, och även med det lite enklare standardkonceptet Smålandsvillan.
Skidstahus blir det på C15

Men ännu en skylt har kommit på plats. Denna gång gäller det Skidstahus, och tomten är C15. Det är inte mindre än tre Skidstahus på gång. Det gäller E2, där invändiga arbeten pågår. En skylt finns också på D8 och sedan denna tredje.

Tomtfarfar är överraskad av denna framgång för Skidstahus på Skellefteåmarknaden. Företaget finns inte med i toppen av de största tillverkarna, men har haft en positiv utveckling senaste åren, och arbetar nu i en produktionstakt av cirka 200 hus per år. Historiskt, och kanske även nu har fritidshusen stått för stor andel.

Skidstahus arbetar "under radarn", och har inte levererat uppgifter till sajten Byggahus.se, där man kan jämföra tillverkare. Leveransinnehållet är heller inget man lätt får fram av hemsidan.


fredag 2 december 2016

Fredagsmys på Katitzis



Betongfyllning på E3 och djupborrning på D15
Vad räknar du till fredagsmys? Kanske inte fullt ut det som hände idag på båda sidor av Katitzis gata.

Betongbilen, och där bakom pumpbilen med sin långa "tentakel"
Byggherren på E3 tyckte säkert att det var mysigt, eller i alla fall bra, att det nu var dags att fylla betong i blocken på första våningen. För suterrängvåningen var det en dryg månad sedan motsvarande arbete gjordes. Betongbil och pumpbil i samarbete återigen. Nu blir det snart läge att fortsätta bygget uppåt med husets översta våning.

Borrning för bergvärme på D15
Samtidigt på andra sidan gatan, på D15, borrades det för bergvärme. Tidigare är det bara för just E3 som det arbetet redan genomförts. Projektet närapå startades med djupborrning där. Nu på D15 sattes borrhålet 2-3 meter bakom garaget. Ett par hundra meter djupt blir hålet. Värmecentralen placeras i garaget, och en kulvert mellan hus och garage leder in värmen i huset.

Avverkning, hur mycket?

Vy genom skogsskärmen mellan gatorna mot D19
En viss avverkning är gjord mellan gatorna. Det var viktigt att öppna upp för solen att stråla in. Samtidigt råder olika åsikter om hur man borde avverka. Kalavverkning förespråkas av några. Andra vill spara så mycket som möjligt.

Den som ansvarat för avverkningen pekar på att träden blir mer utsatta för vinden, och att rötterna är grunda. Risk alltså att fler träd kommer att falla. Med den vetskapen oroar sig vissa för sina barn.

Tomtfarfar, som i alla fall planterat mer än 100 000 träd, vill naturligtvis ge sina synpunkter.

  • Risken för vindfällning är störst första året efter avverkning
  • Höggallring ger större risk än låggallring. Alltså bättre att ta bort mindre träd.
  • Vindfällning sker vanligtvis i hård vind
Inte minst det sista tål all tänka på. Det är inte så att träd spontanfaller, utan träden kan brytas av eller tappa rotfästet vid hård storm. Enorma krafter påverkar trädet då. Det är sällan människor uppehåller sig i skogen vid just de vädertyperna. Ytterligare en faktor är att träden vanligtvis faller helt i vindriktningen. Vindriktning vid storm i våra områden är vanligtvis västlig eller nordvästlig. 

Risken för människor är inte stor. I så fall är risken för att ett träd skulle kunna skada en byggnad större. Tallar är kanske typiskt 20 meter höga. Med enkla instrument kan man mäta höjden, och där man ser risker kanske ta bort enstaka träd.

Den unika atmosfären här hör mycket ihop med att här finns träd. Område 1 är annorlunda på så sätt att de flesta tomter saknar närkontakt med skogen. Område 2, däremot, är skogsnära och skogen bidrar till lugnet och avskildheten.

Att ta bort de höga träden och plantera ny skog vore inget annat än tragiskt. Så skulle Tomtfarfar tyckt om han velat ta ställning, men som alltid är han ytterst försiktig med sådant. Mysfaktorn i en nyplantering är som bortblåst, vare sig det stormar eller inte. Däremot skulle det efter ett antal år ge utmärkta möjligheter hämta julgran på nära håll.

Kalhuggning är alltså inte att föredra. Att däremot glesa ur ytterligare här och där kan vara upp till tycke och smak.

Se fördelarna med skogen i Skellefteås finaste tomtområde!


torsdag 1 december 2016

Decembersol

Solig vy från Anna-Stavas gata mot Katitzis gata
Det är roligt när solen skiner. Det blir inte många timmar. Skymningen kommer strax efter lunch. Några uppdateringar:
Balkgrund på D3

Jo, grunden är på plats på D3 som vi gissade igår. Den är placerad längst bak (norrut) på tomten. Grundens storlek tyder på någonting mer än 1-plan. Österut ser ett garage ut att hamna anslutet till huset.

Vilket av Älvsbyhusen på C13 eller D3 som levereras först får vi se. Byggloven kom med ett fåtal dagars mellanrum i somras, men där C13 var före.

Norlund Bygg har satt upp skylt vid ingången till området

Vi har inte haft många husleverantörer på område2 så långt. Två av husen byggs i egen regi. ByggPro bygger på plats.  Samma dag den 8:e november levererades hus från Trivselhus och SkidstaHus. Några andra husfabriker än dessa 2 har vi inte sett. Älvsbyhus skall komma, någon gång.

Norlund Bygg, som byggde och fortfarande bygger så många hus i område 1 har anmält närvaro också i område 2. Intressant att se var husen från Skelleftehamn skall sättas upp.

onsdag 30 november 2016

Dagen B som i Bygglov

Aktiviteter på tomter på Anna-Stavas gata
Visst pågår det aktiviteter som tyder på att här skall byggas hus. Ett antal tomter ställs i ordning på Anna-Stavas gata, men än så länge är byggaren på C14 ensam att arbeta med hus. Han har hamrat allena i snart 3 månader nu.

Älvsbyhusen på C13 och på D3 förbereds. Vid D3 har Älvsbyföretaget Norrlands Grundmontering funnits. Balkarna har legat på plats vid tomten, och är troligen hopmonterade nu. Motsvarande arbete gjordes i oktober på C13, med sedan har allt legat stilla.

Även C11 har fyllts upp för att det skall vara möjligt bygga hus där. Nu sker också sprängning och tomtberedning på D4, men i motsats till alla tidigare nämnda tomter finns inget bygglov ännu för D4.
"Patchad" bild från Hitta.se

Det var nu, senast i morgon som bygglovsansökan skall vara inne.

Hitta.se vet inte allt, men med lite klipp och klistra kan man få ihop bilden. Här har vi markerat 12 bygglov - av 41 tomter. Om detta är korrekt finns ännu 29 tomter utan bygglov.



Köpta tomter

Hålen visar köpta tomter
Sex tomter är redan betalda, och byggnadsverksamhet pågår. I tur och ordning enligt bygglovet är det:
  • D15 på Katitzis gata 7. Här bygger ByggPro
  • E2 på Katizis gata 10. SkidstaHus som monteras av SiljeBygg.
  • E3 på Katitzis gata 8. Egendesignat och delvis egenproducerat. Kåga Bygg& Design assisterar.
  • D19, Katitzis gata 15. Trivselhus som monteras av en firma från Boden.
  • C14, Anna-Stavas gata 27. Byggs i egen regi.
  • C13, Anna-Stavas gata 25. Inget Älvsbyhus där ännu.

Bygglov, ej köpt

  • D3, Anna-Stavas gata 20. Där läggs grundblocken ut för Älvsbyhuset. Bygglovet från juni
  • C11, Anna-Stavas gata 21. Fylld och förberedd tomt. I juli kom bygglovet
  • C8, Anna Stavas gata 15. Bygglov i oktober
  • D13, Katitzis gata 3. Kom samma dag som ovanstående 26:e oktober
  • D8,  Nytt bygglov. Tror inte bygglovet anslagits ännu
  • D18, Bygglovet inte heller här anslaget
Tomtfarfar får reservera sig när det gäller de 2 sista byggloven, då de inte ser ut att vara anslagna ännu. Får helt enkelt kolla upp det.

Ännu, efter nära 2 år från fördelningen i februari 2015 har bara drygt en fjärdedel av tomterna bygglov. Ett antal beslut är att vänta under de närmaste 2 månaderna.

UPPDATERING:

Hitta.se drog oss vid näsan när det gäller de 2 sista byggloven som finns på deras karta. Dessa är sökta bygglov men inte beviljade ännu, enligt uppgift från kommunen i eftermiddag. Ännu inga bygglov för D8 (där man avser bygga SkidstaHus) och D18.

torsdag 24 november 2016

Advent

D15 med D19 på avstånd
Det är Advent. Advent betyder ankomst. Wikipedia talar om adventus (Dominii) som betyder (Herrens) ankomst.  På norra halvklotet är Advent  årets mörkaste tid, säger Wikipedia. Idag var solen uppe någon timme, och det gick att få en bild med solljus.

Advent är väntan, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul som också Wikipedia berättar. I området är det lite av väntan också. I det yttre händer inte så mycket, utan det mesta händer inne i husen.
E3 växer på höjden

Undantaget på den övre gatan är E3, som växer på höjden. Den andra våningen ser ut att snart vara klar.

Tomtarbete på avstånd. C11 och D3




På södra gatan händer inte heller mycket som utifrån ser ut att innehålla mycket av dramatik. De synliga aktiviteterna har varit på tomterna C11 och D3 mitt emot varandra. Till C11 kommer lastbilar med material nu och då. Det är  även här tusentals kubikmeter som fylls upp innan tomten kan börja bebyggas.
På D3 har det sprängts en hel del, men det arbetet verkar nu klart. Där har också kommit upp en skylt som berättar att det är Älvsbyhus byggplats.

Någon sådan skylt står inte på C13, där grunden legat klar flera veckor. Tomtfarfar har länge väntat husleverans där, men balkgrunden ser ut på samma sätt vecka efter vecka.

Naturligtvis händer det mest spännande inne i husen där i alla fall 4 hus är resta. Det som sker där undandrar sig bloggens uppmärksamhet för det mesta. Tomtfarfar skall inte förväxlas med Tomtefarfar som kan komma krypande upp ur vrårna, lyssna, speja och trippa fram på tårna.

Viadukten snart klar
Viadukten under Slalomvägen är snart klar. Det går bra att promenera över nu, och inom ett par veckor skall allt vara klart.

Första advent är kanske en lämplig dag att låta byggredskapen vila. Många har slitit hårt med byggande. Det förvånar inte om det finns trötthet i kropp och knopp.

Gå istället till kyrkan på söndag och ta del av de vackra sångerna och adventsbudskapet. Tomtfarfar har övat ikväll i Pingstkyrkans adventskör. Välkommen dit, eller till någon annan kyrka.

måndag 21 november 2016

Byggande tar tid

Interiör av garaget på D15
Visst är det märkligt att det tar så lång tid att bygga. Det är inte ovanligt att man planerar på ett visst sätt, och sedan får man tidplanen kraftigt justerad av verkligheten. Bara sällan innebär det att byggtiden blir kortare än man tänkt sig.

Ett par byggherrar trodde på inflyttning i februari. Det var under de allra första dagarnas byggande i september. Så här långt in i processen har färdigdatum flyttats fram ett par månader kan man tro.

Så var det också med det avbildade garageprojektet. Som Tomtfarfar nämnt tidigare upphör ledigheten för byggherren snart, och en hel del återstår. Samtidigt är det naturligtvis mycket som gjorts. Utvändigt är garaget klart förutom underspikning, takavvattning, hörn och lister. Invändigt kommer elektrikern på onsdag, och sedan skall det vara klart för att sätta skivor i tak och väggar. En månads ytterligare jobb hade närapå färdigställt garaget, även med det lite behagligare arbetstempo som det här gänget tillämpar.

Under några veckor har det varit möjligt att ha utrymmet varmt för att torka ut. Upp mot 30 grader blev det med en 2 kilowatts byggfläkt. Nu, sedan väggarna är plastade är värmen dämpad.

Tomtfarfar slog upp brett att det blivit en felleverans från Lundkvists Trävaru. Det var aldrig något stort problem, då det gick att hämta rätt dimensioner lokalt. En av grannarna avser att bygga garage från samma leverantör. Han har dock planerat lite annorlunda, och beställer elstyrd port och köper även till rote och takpapp. Det garaget påbörjas till våren.

ByggPro i huset intill kan möjligen bli ett undantag mot planeringsregeln. Nu jobbar man visserligen parallellt med andra objekt, men bygget av D15 har gått mycket bra. April var utlovat, men kanske, kanske kan huset bli inflyttningsklart i mars.

På E2, tvärs över gatan ser det ändå ut som att SiljeBygg har ännu mer bråttom med Skidstahuset. Kan det huset bli klart i februari?

lördag 19 november 2016

ByggPros gata?

Katitzis gata, eller ByggPros

Vi hade fantasier på bloggen tidigare om hur det kan se ut framåt, men ny information pekar på att ByggPro kommer att bygga mer än Tomtfarfar då indikerade. Ytterligare ett hus på vänstra sidan gatan, kvarteret Silverarken. Möjligen kommer ByggPro dessutom, i alla fall personellt, att vara involverade i ännu ett hus där. "Drygt" 3 hus alltså. Tomtfarfar har också snappat upp att det blir ett hus för firman på Anna-Stavas gata.

Summerar vi vad som är känt idag har vi i alla fall 7 stycken platsbyggen i område 2. Tre av dem görs i egen regi av personer med anknytning till branschen. Fyra byggs av ByggPro.

För ett par månader sedan förutspådde Tomtfarfar att ByggPro skulle få den roll på område 2 som Ersmarks Trä och Bygg hade i område 1. Dock ser det ut som att platsbyggen blir ännu mer frekventa här, en intressant utveckling.

Många uppdrag för ByggPro alltså. Amatörerna som bygger i det närliggande garaget på D15 är dock sura. Inte en enda förfrågan om garagebyggen! Det bör de kunna komma över. Byggherren på D15 som haft ledigt från jobbet sedan september återgår i arbete från december. Inte nog med att kunnandet är mer begränsat, utan tiden är också slut.

C11, grävning och fyllning.
Men det händer också saker på Anna-Stavas gata. Vi har väntat aktiviteter på C11, tomten i Hjortronlandet som länge haft bygglov. Nu har markarbetena börjat där.

Precis rakt över vägen från C11 ligger D3. Där har det sprängts en hel del, kanske första rejäla sprängtomten som bearbetats.


onsdag 16 november 2016

Katitzis gata - en framtidsvision

Katitzis gata idag på morgonen
Nu pågår ett febrilt arbete att få färdigt material till bygglov. Inga nya beslut har dykt upp än, utom vad som redovisats på bloggen.

Tomtfarfar tar sig rätten att lämna kampen för dagen och flytta sig ett par år in i framtiden, till november 2018. Hur skulle det kunna se ut om vi går uppför gatan. Vi går i "vänstervarv", som Tomtfarfars bror, ingenjören, brukar rekommendera.

D13, i framtiden?
D13 – Här står ett Eksjöhus, Stil. Ett effektivt hus i 2-plan. Inget sådant hade setts i Skellefteå tidigare. Erik Gustavsson bygg monterade och färdigställde huset. I somras satt familjen ofta på den stora takterrassen som ligger ovanför garage/carport som är sammanbyggt med huset.

D14 – Lite av en dimma när vi passerar, så det går inte att urskilja hur huset ser ut. Påstås vara ett hus som byggts av byggherrarna, med hjälp av släktingar i byggbranschen.

D15 – Tvåplanshuset var ett av de som stod färdigt först. Byggherren byggde garaget själv med viss hjälp. Själva huset byggde ByggPro som platsbygge.

D16 - kan det se ut så här?
D16 – Här står ett Eksjöhus i två plan med klassiskt utseende, inte helt olikt huset på D15. Detta är Eksjöhus Balans med valmat tak. Husägaren är särskilt nöjd med vinkelutbyggnaden mot söder som blivit en härlig matplats. Huset är ett av de senaste som blivit klart.

D17 - Här är gatan tillfälligtvis insvept i en dimma. Det går inte urskilja husets konturer.

D18 – ByggPro byggde även det här maffiga huset på 220 kvadratmeter i 1,5 plan på D18. Med 2 huskroppar sammanbyggda i mitten utgör det en anslående syn.

D19 – Trivselhus har levererat huset som byggdes färdigt för ca 18 månader sedan. Familjen som flyttade hit från Bureå trivs i sitt Trivselhus. Garaget levererades som grundbyggsats senare av Lundqvist Trävaru AB, och har stått färdigt precis ett år.

D20 – Här pågår ännu byggnationer av ett av stans mest spännande hus, tror vi. Det mesta är ännu höljt i dunkel.

Nu vänder vi om och går tillbaka ner längst gatan. Vi tittar alltid åt vänster.

E1 – Här vet vi inte vad vi ser.

E2 – Vinkelhuset i ett plan levererades av Skidstahus, och Silje Bygg gjorde ett snabbt och bra arbete, så att huset blev klart som ett av de allra första på gatan.

E3 – Vi stannar till och beundrar första suterränghuset som byggdes. Stort och rymligt i totalt 3 plan. Inte minst beundrar vi husägarna som klarade byggprojektet i den nya tekniken.

E4 till E6 – Här kom ytterligare suterränghus, men det dröjde. Några är rejält stora. Tuppen sitter liksom på sin pinne här uppe på Guldtuppen. Tyvärr kan vi inte se byggnaderna mer detaljerat.

Tomtfarfar riskerar naturligtvis också att bli mer skumögd med tiden. Två år kan vara lång tid. Det är den förklaring som går att ge åt att vissa saker längs gatan är höljda i dunkel.

Personer med bättre syn och framförallt insikt får gärna bidra med mer information, gärna i kommentarsfältet.


måndag 14 november 2016

Sprängning och gallring

Borragregat på D3, Anna-Stavas gata
Fortfarande är det bara ett hus på gång på Anna-Stavas gata. Det är byggherren på C12 som driver sitt projekt, det stora enplanshuset. Väggarna är resta och arbetet ser ut att gå väl framåt.

Idag pågick verksamhet på 2 andra tomter. Snön togs bort tidigt på morgonen från D3, och sedan har borraggregatet varit på plats, och ser ut att ha borrat en del hål. Tydligen förbereds sprängning här.
På andra sidan vägen pågick också arbete på C13. Där finns balkarna till grunden klara för Älvsbyhuset som skall komma. Runt balkarna var 2 personer i arbete. Möjligen är huset nära att levereras här. Tomtfarfar förväntade leverans redan förra veckan, men nu är den nog inte långt borta.

Gallring

Jonas på kommunen meddelar angående gallring:

Vi har nu igång ett manuellt gäng mellan etapp 1 och 2.
Du kan ta kontakt med arbetsledaren för att framföra era önskemål om gallring så gör vi en bedömning om vad som är lämpligt.

Arbetsledarens telefonnummer kan fås via Jonas Svanlund på kommunen.

(Gallring skall alltså nu även göras i område2 mellan Anna-Stavas gata och Katitzis gata)

söndag 13 november 2016

Taket

Takutformning D19
Tak är viktigt. Tomtfarfars kusin kom på besök i den gamla sommarstugan i Lycksele, ett nära 120 år gammalt hus. Han kommenterade att ett hus med så bra grund och bra tak kan stå "i evärderlig tid". Hus kanske inte byggs för evärderlig tid, men det är inte orimligt tänka sig att de skall stå i hundra år.

Vi noterade tidigare att bristfällig takkonstruktion kan leda till problem. Om konstruktionen innebär risk finns flera instanser som borde upptäcka det.

  • Bygglovsförfarandet
  • Tekniskt samråd
  • Byggnadskontrollant - vad nu han har för uppgift? (Jag har aldrig sett en kvinna i rollen)
I första hand bör byggfirman upptäcka det.

Några viktiga aspekter på tak är:
  • Lutning
  • Att avståndet till innertak tillräckligt för isolering även vid lägsta delen av taket
  • Luftning
  • Takutsprång
  • + självklart hållfasthet, taktäckningsmaterial med mera
Det finns naturligtvis rekommendationer, exempelvis här.

Av bilden på taket av ett funkishus kan vi se följande:
  • Takets lutning är god (Kan ha med taktäckningsmaterial att göra, men lutning är alltid bra)
  • Takutsprånget är bra - skyddar fasaden, fönster med mera.
Den taklösning som görs här skulle jag vara bekväm att leva med. Taket är ett av de viktigaste delarna av ett hus, och bör tillverkas av de skickligaste snickarna - inget att lägga ut på amatörer.

För övrigt har väl de flesta valt tillverkare nu. Byggloven har tydligen satts att vara inne sista november. (Kommunen har "glömt" att området blev tillgängligt först 12:e september. 3 månader senare bör vara måndag 12:e december). Ta dock gärna en extra fundering angående takkonstruktionen, och försäkra dig om att taket görs på sakkunnigt sätt.


lördag 12 november 2016

Kylan testar byggtekniken

Barack vid E2
Vackert men kallt idag. På Degerbyn var det nästan 19 när Tomtfarfar tittade på sin termometer. Värme inifrån och otillräcklig isolering kan ställa till problem som på byggbaracken på bilden. Värmen stannar inte inne, utan passerar ut genom taket. Istapparna är ett tydligt tecken på att allt inte är riktigt bra. Det kan man stå ut med på den här typen av rastbyggnader.

På Tomtfarfars arbetsplats ser det ibland likadant ut. Byggnaden har säkert ett 50-tal år på nacken och istapparna signalerar att isoleringen i taket är lite otillräcklig.

De nya hus som uppförs isoleras vanligtvis bra, men tyvärr har problem visat sig ändå. Inte på "vårt område" ännu, men vid Lisbeth Salanders gata. När Tomtfarfar passerade idag hängde istapparna långa från ett par hus. Det var en "snackis" bland snickarna tidigare i veckan att det uppstått någon form av fuktproblem i ett hus där.

Till fördelarna med fabrikstillverkade hus brukar räknas att väggarna kan byggas torrt inomhus. Det skall minska risken för fuktproblem i samband med byggen. Detta i motsats till platsbyggda hus som är mer utsatta för väder och vind. Det som hänt nu stöder inte de teorierna.

Platsbyggt eller fabriksbyggt så är det viktigt att husen torkas ut ordentligt. Fukten skall ut. Jag ser det på hur ByggPro jobbar på D15. Det har stått flera veckor med god värme på. Sedan ett par veckor är värmen i plattan påkopplad. Innan värmen där kopplades in skulle väggarna plastas, detta för att inte eventuell fukt från plattan skulle gå in i väggarna. Redan innan plastningen hade huset torkats med rejäla fläktar och avfuktare.

Vi får hoppas att fuktproblemen i husen på område 1 kan lösas så snart som möjligt.