lördag 12 november 2016

Kylan testar byggtekniken

Barack vid E2
Vackert men kallt idag. På Degerbyn var det nästan 19 när Tomtfarfar tittade på sin termometer. Värme inifrån och otillräcklig isolering kan ställa till problem som på byggbaracken på bilden. Värmen stannar inte inne, utan passerar ut genom taket. Istapparna är ett tydligt tecken på att allt inte är riktigt bra. Det kan man stå ut med på den här typen av rastbyggnader.

På Tomtfarfars arbetsplats ser det ibland likadant ut. Byggnaden har säkert ett 50-tal år på nacken och istapparna signalerar att isoleringen i taket är lite otillräcklig.

De nya hus som uppförs isoleras vanligtvis bra, men tyvärr har problem visat sig ändå. Inte på "vårt område" ännu, men vid Lisbeth Salanders gata. När Tomtfarfar passerade idag hängde istapparna långa från ett par hus. Det var en "snackis" bland snickarna tidigare i veckan att det uppstått någon form av fuktproblem i ett hus där.

Till fördelarna med fabrikstillverkade hus brukar räknas att väggarna kan byggas torrt inomhus. Det skall minska risken för fuktproblem i samband med byggen. Detta i motsats till platsbyggda hus som är mer utsatta för väder och vind. Det som hänt nu stöder inte de teorierna.

Platsbyggt eller fabriksbyggt så är det viktigt att husen torkas ut ordentligt. Fukten skall ut. Jag ser det på hur ByggPro jobbar på D15. Det har stått flera veckor med god värme på. Sedan ett par veckor är värmen i plattan påkopplad. Innan värmen där kopplades in skulle väggarna plastas, detta för att inte eventuell fukt från plattan skulle gå in i väggarna. Redan innan plastningen hade huset torkats med rejäla fläktar och avfuktare.

Vi får hoppas att fuktproblemen i husen på område 1 kan lösas så snart som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar