lördag 10 december 2016

Horisontellt och vertikalt möts

E2 och E3 - hus med olika uttryck
Hur man bygger på Västra Eriksberg är inte strikt reglerat. Enda begränsningen är max 250 kvadratmeters byggyta. Man kan bygga ett, två eller tre plan.

Mitt på Katitzis gata har ytterligheterna träffats. Enplanshuset och treplanshuset. Här bryts vertikala och horisontella linjer mot varandra. Nära på vilket hus som helst ser litet ut i förhållande till E3, som blir ett av byggområdets absolut största hus.

Vi skriver 2016 ännu några veckor. Mycket av det som byggts både på område 1 och här är tidstypiska hus. De förkunnar att nu är nu. Andra hus kopplar tillbaka till någon speciell stil, som exempelvis New England.

Modet växlar

Olika designtrender har funnits: 60-talet var låga enplanshus, gärna med så platta tak som möjligt. 70-talet såg 1,5-planshus. Det var en konstruktion som var fortsatt aktuell flera tiotals år. Nu ser man få sådana, i alla fall på Västra Eriksberg.

1-plan eller 1,5 plan. Det har varit valet. Ännu på 90-talet föreskrevs gata för gata vad man fick välja. Nu är alternativen fler, och detaljregleringarna färre.

1,5-planshusen hade lite fasad och mycket tak. Takvinkel på 37-38 grader. Vissa experter dömde ut konstruktionen ur estetisk synpunkt. Nu finns en attraktiv möjlighet att få förhöjt väggliv, som det heter, hos de flesta tillverkare. Det ger bättre balans mellan fasad och tak. Dessutom blir övervåningarna rymligare. 1,5-planshusen är inte passé, då de kan utformas på ett mer attraktivt sätt.

Principiellt utseende på takstol vid förhöjt väggliv
Förhöjt väggliv i någon form kan finnas på allt från enplanshus till högre hus. Takstolarna är då utformade för att medge högre fasader. På område 1 finns exempelvis en Smålandsvilla med förhöjt väggliv, men också tvåplanshuset på D16 har sådana takstolar. Här "slipper man" den traditionella underspikningen.

Traditionellt har trähus stående fasad, men idag är liggande fasader långt vanligare.

Det är intressant att husägare kan ha så pass olika preferenser hur ett hus bör se ut. Mycket handlar om tycke och smak, men naturligtvis finns även andra begränsningar att ta hänsyn till. Mycket medverkar till att husen slutgiltigt får sitt utseende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar