tisdag 6 december 2016

Skräckblandad förtjusning

Utsnittsvy från skidbron mot område 1
Tomtfarfar träffade en ny tomtägare idag. Det verkar som att kravet att lämna in bygglov gör att en och annan tomt släpps nu. Det är bra. Byggande är inte för alla. Det byggs alldeles utmärkta lägenheter nu i centrala stan. Ett bra boende behöver inte vara ett boende på Västra Eriksberg.

Vi samtalade om byggande och om området. Jo, han upplevde att området var fantastiskt fint, och han hade fått tag på en mycket trevlig tomt. Ändå upplevde jag att förtjusningen var blandad med en gnutta skräck inför det stora åtagandet att bygga hus.

Åtagandet kan vara mer eller mindre stort. Ett par av byggherrarna gör en Ironman här. Några gör Vasalopp, medan en del nöjer sig med Malmstråket. Att välja rena standardhus får väl liknas med Kraftloppet. För samtliga blir det en rejäl ansträngning.

Känner förresten en husägare här som åkte Vasaloppet. Väl i Mora bestämde han sig för att det var hans sista. Frun däremot stod på startlinjen även nästa år, och fullföljde också.

Om resan går bra, om föret är bra, spåren användbara och vallan fungerar, då blir den stora ansträngningen ändå uthärdlig. Kanske är servicestationerna bemannade så att man får hjälp när man behöver.

Ännu viktigare är det med service runt byggandet. Verkar "arrangören" pålitlig? Kommer byggarna i rätt tid och mängd? Fungerar det i praktiken som det utlovades? Blir resultatet av livets största investering bra?

Bara av det som byggts så här långt kan man även på avstånd ana olika förlopp och berättelser. Tomtfarfar såg en grund som låg färdig nästan hela sommaren. När väl huset kom "small det bara till", och det var färdigt. Ja, kanske inte riktigt, men det gick snabbt och blev bra. Andra byggen kan ha liksom stannat halvvägs. Själva färdigställandet kommer liksom inte.

Det som för den presumtive byggaren gör att skräck kan blandas med förtjusningen, är när pekfinger måste sättas på juridiska formuleringar. När tvisten inte är långt borta.

Därför är det förberedande arbetet så viktigt. Det är tomtägarna som väljer vilken hand de vill hålla under byggprocessen. Se till att välja rätt byggare/leverantörer!

Träffade för någon månad sedan en annan tomträttsinnehavare här. Han hade varit inne i de flesta husen och förhört sig noga om hur projekten gått. Det är inget dåligt råd att göra som han gjorde, att verkligen på nära håll kolla upp husfabrikanternas  och montörernas/snickarnas referenser.

Gör så!

2 kommentarer:

  1. Det är otroligt spännande & lärorikt att läsa dina inlägg. Vilket engagemang! Verkligen toppen att du skriver denna blogg, kanonbra!

    Du kände av min sambo helt rätt igår, det är absolut blandade känslor som råder. Vågar vi satsa, eller ska vi vara nöjda med det vi redan har? Mycket svårt.

    Vi börjar med ett möte på banken i veckan iaf, i någon ände måste en börja :)

    /E5

    SvaraRadera
  2. Tack, tack för de värmande orden. Jätteroligt om det som skrivs kan vara till någon nytta och glädje.
    Lycka till på banken !!

    SvaraRadera