fredag 2 december 2016

Avverkning, hur mycket?

Vy genom skogsskärmen mellan gatorna mot D19
En viss avverkning är gjord mellan gatorna. Det var viktigt att öppna upp för solen att stråla in. Samtidigt råder olika åsikter om hur man borde avverka. Kalavverkning förespråkas av några. Andra vill spara så mycket som möjligt.

Den som ansvarat för avverkningen pekar på att träden blir mer utsatta för vinden, och att rötterna är grunda. Risk alltså att fler träd kommer att falla. Med den vetskapen oroar sig vissa för sina barn.

Tomtfarfar, som i alla fall planterat mer än 100 000 träd, vill naturligtvis ge sina synpunkter.

  • Risken för vindfällning är störst första året efter avverkning
  • Höggallring ger större risk än låggallring. Alltså bättre att ta bort mindre träd.
  • Vindfällning sker vanligtvis i hård vind
Inte minst det sista tål all tänka på. Det är inte så att träd spontanfaller, utan träden kan brytas av eller tappa rotfästet vid hård storm. Enorma krafter påverkar trädet då. Det är sällan människor uppehåller sig i skogen vid just de vädertyperna. Ytterligare en faktor är att träden vanligtvis faller helt i vindriktningen. Vindriktning vid storm i våra områden är vanligtvis västlig eller nordvästlig. 

Risken för människor är inte stor. I så fall är risken för att ett träd skulle kunna skada en byggnad större. Tallar är kanske typiskt 20 meter höga. Med enkla instrument kan man mäta höjden, och där man ser risker kanske ta bort enstaka träd.

Den unika atmosfären här hör mycket ihop med att här finns träd. Område 1 är annorlunda på så sätt att de flesta tomter saknar närkontakt med skogen. Område 2, däremot, är skogsnära och skogen bidrar till lugnet och avskildheten.

Att ta bort de höga träden och plantera ny skog vore inget annat än tragiskt. Så skulle Tomtfarfar tyckt om han velat ta ställning, men som alltid är han ytterst försiktig med sådant. Mysfaktorn i en nyplantering är som bortblåst, vare sig det stormar eller inte. Däremot skulle det efter ett antal år ge utmärkta möjligheter hämta julgran på nära håll.

Kalhuggning är alltså inte att föredra. Att däremot glesa ur ytterligare här och där kan vara upp till tycke och smak.

Se fördelarna med skogen i Skellefteås finaste tomtområde!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar