söndag 30 oktober 2016

Två nya bygglov

C8, tomten för en av byggloven
Oktober håller på att ta adjö. Vintertiden har kommit. Kylan börjar få allt fastare grepp, också på Västra Eriksberg. Ingen snö ännu, men frosten färgar tidvis marken vit.

I fredags, på oktobers näst sista vardag anslogs 2 bygglov för området.

Sänkhåven 3 är det ena. Vi kan också använda beteckningen C8. En liten bit efter att Anna-Stavas gata börjat slutta västerut finns tomten. Genom den smala skogsridån ser man område 1 i sydöst. Adressen är Anna-Stavas gata 15.

Den andra tomten som är aktuell är Silverarken 10. Den ligger en liten bit uppför Katitzis gata. Beteckningen från kvartersplanerna var D13, med adress Katitzis gata 3.

Fel upplysning från Hitta.se

Båda byggloven godkändes i onsdags och anslogs i fredags. Bra! Ordning och reda.

Jag har tidigare felaktigt påstått att bygglovet för Silverarken 10 redan var klart, utifrån uppgifter på Hitta.se. De gav upplysningen att bygglovet blev klart 4/10, men det dröjde till 26/10. Det blev alltså klart först i veckan.

Vi kan titta på vad Hitta.se vet om hela området. Det här är vad de påstår:

Hitta.se vet inte allt om bygglov.
De har helt rätt uppgifter om Katitzis gata, men för Anna-Stavas gata har de missat 3 bygglov. Det gäller tomterna:

- C14. Byggnaden är under tak. Bra att bygglov finns!   (Men det är aldrig anslaget - vilket inte kommunen erkänner)
- C11 - Hjortronlandet 5   (20160706)
- D3 - Vintermyren 3        (20160616)


fredag 28 oktober 2016

7 veckor. Fokus på D15

D15 i  eftermiddagssol i dag
Efter 7 veckor ser "ByggPro:s" hus ut så här. Skalet är i princip färdigt. Ställningarna nedmonterade. Väggarna är isolerade. Takavvattning på plats, FTX-aggregatet monterat, liksom en hel del av ventilationsdragningen. Idag blåstes lösull in i taket över övervåningen. Vad som ännu saknas exteriört är taket över bron, men det skulle man ändå inte sett då bilden visar husets baksida.

Garaget vid sidan om har byggherren åtagit sig att montera själv. Han har stora problem att hinna med proffsen i huset, särskilt som det också blev lite föräldraledighet. Även där är det möjlighet att isolera taket, vilket sker till veckan. Fönster sätts in, och invändig isolering skall göras. Utvändigt blir det samma fasadmaterial som i huset.

Återgår vi till huset är det ett anslående hus, med mer traditionellt utseende än flera av de närliggande husen. Grundidén kommer från Eksjöhus Balans, modifierad till 177 kvadratmeter. Garaget på cirka 60 kvadrat.

I övrigt händer inget dramatiskt i området just nu. Fortfarande är det bara 3 hus som byggs, tre stycken platsbyggen, men aktivitet på framförallt ytterligare 3 tomter. Totalt 6 alltså, vilket också är de 6 tomter som köpts. I två fall inväntas husleverans, och på den 6:e och sista, E2, görs grunden till huset från Skidstahus.

Ett 3-planshus (2 + suterrängvåning), ett 2-plans och 3 enplanshus. Beträffande Älvsbyhuset vet inte Tomtfarfar om det är ett eller två plan. Större andel enplanshus här än på område ett så långt.

Nu har det hänt något när det gäller bygglov. Anslaget kom idag. Tomtfarfar återkommer med en rapport om det, förhoppningsvis under helgen.

torsdag 27 oktober 2016

Tak på C14


Fuktigt väder idag. Inget regelrätt regn men luften var bemängd med dugg. 100 procent luftfuktighet - minst!

I det vädret kom det upp tak på C14, det massivt stora enplanshuset. Minst 4 personer jobbade där när Tomtfarfar fotograferade. De yngre var uppe på taket och seniorerna på marken. Tomtfarfar känner igen detta. Balansen blir inte bättre med åren, och markkontakt är alltmer eftersträvansvärt.

Byggherren på C14 tillhör 2-skiftjobbarna som bloggen nämnde igår. De som själva bemannar flera skift per dag. Det viktigaste nu är att få huset under tak så att inte trä och annat står öppet för vätan. Kanske dämpas arbetsinsatsen till något mer rimligt när taket är klart och konstruktionen är säkrad mot vädrets makter. Näste vecka ser ut att bjuda på någonting nytt, snö!

Att själv bygga sitt hus är en dröm för många. Bara ett fåtal kan genomföra den. Byggherren här, och den som var i fokus igår tillhör detta fåtal. Det krävs alltför mycket av kunnande, kraft, uthållighet, planering - you name it - för att fler skall kunna göra så. Dessa byggherrar finns båda i anslutning till byggbranschen, och har god insyn i byggande. Insatsen de lägger ned är ändå värd all respekt.

Om man tittar närmare på bilden ser man att balkarna till huset på C13 ligger på plats. Älvsbyhuset kommer och byggs upp som hus på mycket kort tid. Det ser ut som att det inte dröjer länge innan leveransen.

Snart kommer alltså de första husleveranserna av fabrikstillverkade hus. Troligen kommer Trivselhuset på D19 först, innan Älvsbyhuset levereras. Med den byggteknik som Älvsbyhus använder kommer det huset att vara färdigt först, med inflyttning senast i januari kan man gissa. För övriga hus som byggs nu handlar det mer om mars-april.

onsdag 26 oktober 2016

E3 presenteras i Megafonen

Ur tidningen Megafonen
Idag kom Megafonen som presenterar området Västra Eriksberg i stora uppslag. Det mesta handlar om hus som redan finns på plats i område 1, men "vårt område", område 2 fick också en artikel. Det handlar om huset på E3 som håller på att växa upp. Artikeln har också en bild på hur det skall se ut i färdigt skick. De flesta som varit i kontakt med husplanerna har fascinerats av huset.

Byggherrarna säger bland annat att en förutsättning är att de gör mycket själva. Tomtfarfar förknippar både E3 och C14 med 2-skiftsjobb. Det handlar då inte om olika skiftlag, utan byggherrarna finns med på båda skiften. 12 timmar per dag räcker knappast på vardagar för att beskriva deras arbetsinsats, och det görs även många timmar under helgen. Efter åtta i kväll var fortfarande arbetet i full gång på E3.
Framsida Megafonen

Megafonen konstaterar att det är stor variation på husen, och det är ingen överdrift. Visst finns "kataloghus", men det är ur så många olika kataloger att även det betonar mångfalden. Tomtfarfar är en mångfaldskramare.

Peter Norlund finns med i en artikel där han betonar att han startade sitt företag i precis rätt tid för att vara varm i kläderna lagom till att byggandet ökar i Skellefteå som nu har skett.

Läs tidningen online här

tisdag 25 oktober 2016

Skidstahus på Guldtuppen


Guldtuppen och Silverarken från D20, änden på Katitzis gata. Närmast, grunden på D19.
Jo, det blir ett Skidstahus på E2. Därmed gör även Skidstahus entré på Västra Eriksberg. Redan i somras fanns skylten nedanför byggområdet. Tomtfarfar trodde felaktigt att det gällde område 1. Men det är nu huset skall komma.  Allt syftade nog på detta bygge.

Markarbeten för grund på E2 sent i eftermiddags
Det blir ett enplanshus i vinkel, där garaget är sammanbyggt med huset. Riktigt brett ser huset ut, utifrån hur det är utstakat. "Det blir inte många kvadratmillimeter över på tomten", hördes kommentaren från de som gör grunden. Det kommer nog att ordna sig, men tomterna är inte så stora, och större enplanshus tar stor del av ytan.

Intressant var att höra hur de blivit av med berget som tidigare konstaterats på tomten. De hade lyckats bila bort berget. Det mesta var "trasigt", och gick att få isär, men en knalle var solid och bjöd bra motstånd. Ingen sprängning alltså, som Tomtfarfar trodde.



Lägger med en liten presentation av Skidstahus, Ullånger, som det går allt bättre för. Artikeln och filmen finns här.


söndag 23 oktober 2016

Söndag och höstregn

C14, där huset börjar växa upp
Hösten har varit extremt torr och fin. Gynnsam på många sätt. Nu 6 veckor efter start på område 2, börjar väderutsikterna se annorlunda ut. Temperaturen drar sig allt närmare nollstrecket, och en del nederbörd förutspås. Ännu inga mängder, men den här tiden på året kan man kanske inte räkna med torrt och soligt varje dag.

Tomtfarfar har varit på resa på annat håll ett par dagar. Vid återkomsten är det väl just på C14 i slutet av Anna-Stavas gata där man ser de tydligaste förändringarna. Huset håller på att växa upp. Notera också hur väl fyllningen på C13 är utförd. Tomten ser nu ut att vara förberedd för byggnation.

Just sådana förberedelser kan man se på andra håll. D2 uppe på Katitzis är utjämnad och det måste försiggått någon sprängning där. Nu väntar nog formbygge under nästa vecka, och sedan gjutning av grund.

Längre in på gatan ser grunden riktigt klar ut på D19. Kanske kommer huset från Trivselhus i början på nästa vecka.

onsdag 19 oktober 2016

Vyer från D8

Vy från D8. D15 skymtar genom skogen. Där bakom D2 och D3
Centralt i området ligger tomten D8. Därifrån kan man spana mot de byggkluster som finns, och som tomtfarfar nämnde igår. Bilden ovan visar vyn mot nordost, med huset på D15, och där man skymtar garagetaket. Tempot i bygget kommer att gå ner lite nu. ByggPro skall fokusera på ett hus i Avan, Åbyn under några dagar. Plattan är klar och enplanshuset där skall resas och komma under tak. På D15 är de utvändiga arbetena i princip klara. Idag 19:e oktober målades det en del runt takfot och vindskivor. Byggherrarna blev föräldrar idag, och lär vara borta från bygget någon vecka eller mer.
Här ser man inte bygget på E3 som döljs av D15. Tomten E2 ligger också bakom skogen. Där har husets placering markerats. Det hamnar oväntat nära vägen. Det är inte ovanligt att man vill ha huvuddelen av tomten i söderläge. Placeringen närmare vägen gör dock att man minimerar behovet av sprängning på tomten.
D19 sedd från D8

Tittar man i stället mot nordväst ser man aktiviteterna vid D19. Husgrunden är klar och leveransen av huset kanske på väg. Plattan till garaget är inte gjord ännu.
Det är även en del aktiviteter på intilliggande tomter D20 och D18. Inga bygglov finns på de tomterna.
För D20 har ledningsgraven sprängts upp, vilket förmodligen är enda sprängning som behövs. Det ligger riktigt nära grunden på D19, och förmodligen ville man spränga innan bygget där hunnit för långt.
På D18 behövs en hel del sprängning, men tomtfarfar har inte noterat att den genomförts
Mot väster ser man att nere på C13 och C14 jobbas det på. Plattan är putsad på C14, och ställningar har byggts för bygget. C13 ser också rätt redo ut för att starta husbygget av Älvsbyhuset där. Under sena eftermiddagen hördes sprängsignal från det här hållet, och det gick att urskilja ljudet av salvan. Kan det möjligen vara på D3 det sprängs. Där finns bygglov, och det är rimligt att det skall börja byggas också där.

Nu är det bara en tomt med bygglov där det inte funnits någon aktivitet. Det gäller C11 lite mer mot sydväst. Annars kan vi troligen räkna in 7 byggen i vinter, med C11 skulle det bli 8.

Jag har tidigare redovisat ett bygglov för 13D, eller Silverarken 10. Det är fel. Hitta.se lurade mig, och redovisade fräckt ett datum när jag betalade för informationen. Kommunen säger att bygglovet inte är klart där. Annars får jag inte mycket klargörande information när jag frågar kommunen om varför byggloven sett ut som det gjort. Det är det berömda orakelsvaret som gäller där.

Tomtfarfar blir tomtfarfar

I natt hände det. Barnbarnet, en pojke, föddes. Familjen på D15 utökades till 3. Jag får prata med Ola om att öka tempot i bygget...

tisdag 18 oktober 2016

Byggen i kluster

Myrjorden avskalad på D2. I bakgrunden D3 i kvarteret Vintermyren
Det är speciellt hur byggena flockar sig i grupper. Just nu ser det ut som 2 gruppbildningar med minst 200 meters mellanrum.

I anslutning till bilden finns ett av dessa kluster i slutet av Anna Stavas gata ledda av C14, som startade direkt tomterna blev tillgängliga eller dagen innan. Nu är plattan gjuten och har putsats upp. Under veckan börjar det nog resa sig någonting här. I juni beviljades byggloven för de 2 tomter som skall härbärgera Älvsbyhus, nämligen C13 och D3, nästan rakt över vägen. Här kan man säga att C13 verkar se rätt klar ut att kunna ta emot huset. Det sätts säkert på en krypgrund med balkar. D3 behöver sprängas av innan vidare byggnation är möjlig.

För D2 på bilden finns ännu inget bygglov, så vitt tomtfarfar vet.

Det andra klustret finns på Katitzis gata. Här är det grannarna E2, E3 och D15 som utgör grupperingen. För D15 är skalet klart och E3 jobbar sig uppåt från suterrängvåningen. E2 verkar vara på gång med att göra grunden när som helst.

Som en ensam satellit ligger D19 ett 100-tal meter väster om de andra byggena på Katizis gata. Här har plattan för huset gjutits. Enligt tidigare plan skulle huset från Trivselhus kommit idag. Förmodligen är leveransen skjuten någon dag på framtiden, Nu börjar det ändå se möjligt ut att sätta upp huset.

måndag 17 oktober 2016

Spännande på Guldtuppen

E3 - Pumpning och fyllning av väggar med betong
Det var ett viktigt moment idag i bygget på E3. Formarna för suterrängvåningen skulle fyllas med betong. Betongbil och pumpbil på plats, och arbetet tog en stor del av dagen. Det vill till att de lätta blocken håller för trycket när betongen kommer i. I stort sett förlöpte arbetet bra, vad jag kan förstå. Det bör innebära att det går att fortsätta bygget uppåt.
E2, med E3 i bakgrunden

Samtidigt har verksamhet startats alldeles intill, på E2. Här blir det inte suterränghus, utan vanligt hus ovan jord. Får återkomma till vilken husfabrikant som skall leverera huset.

Bergkänning på E2
Det var en grävskopa på plats som började avtäcka tomten. Det fanns berg där, vilket kan betyda att sprängning väntar. Vi får se.

Det händer mycket i området nu, och det blir bara nedslag i enskilda händelser. Runt helgerna får det bli försök till uppsummering, men redan innan dess väntar tomtfarfar mer spännande tilldragelser.





lördag 15 oktober 2016

Berg på Mätartavlan

Tomten C3 har avtäckts, närmast. I bakgrunden C4 där grävskopan står
Kul att se aktivitet på Mätartavlan. Det är enda kvarteret som legat tyst och stilla tills nu. Tomten C4 i kvarteret Sänkhåven hade avtäckts tidigare, och nu även grannen, C3 på Mätartavlan.

På båda tomterna skall suterränghus byggas, och båda uppvisar berg, men det ser olika ut. Extremt taggigt och ojämnt på C4 och ganska jämt avrundat på C3. Det har nog ingen större betydelse, utan det viktiga är hur det påverkar byggandet. Berget på C3 ser inte ut att utgöra något svårt hinder. Ganska långt frän vägen och rätt lågt liggande. Däremot hindrar det när ledningsgraven skall byggas. Det blir alltså sprängning även här

Arbetet med avtäckning och sprängning har avancerat framåt. På D20, längst upp på Katitzis gata har ledningsgraven sprängts ut - tror jag. På D18 har det borrats, men jag tror inte det sprängts ännu. Borraggregatet är inte tillnärmelsevis så stort som det Skanska använde vid vägbygget, men det viktiga är att det gör jobbet. Vi får se om sprängarbetet på dessa tomter handlar om veckor eller månader.

Den idoge byggherren på C14, som själv driver sitt byggprojekt har gjutit sin stora grundplatta, och kan fortsätta sitt husbygge.

En tomt ytterligare har köpts. Det gäller E2, där aktiviteterna skall starta snart. Totalt 6 tomter köpta alltså.

Bygglov:
Tomtfarfar försöker hålla reda på bygglov, och hålla bloggen uppdaterad om dessa. Det är jättesvårt. Tron var att de skulle anslås tydligt på Post och inrikes tidningar under tomtbeteckning. Det gör de inte. Anslagen där från Skellefteå Kommun är hur otydliga som helst. Två av tomterna som hittills noterats har hetat Skellefteå 5:1 - Var är det?   Ett bygglov har inte anslagits alls. Senaste bygglovet D13, Silverarken 10, upplyste Hitta.se om. Det har heller aldrig anslagits i Post och Inrikes tidningar.

Allt detta skapar en stor osäkerhet. Plötsligt kan bygglov dyka upp som Tomtfarfar inte alls känner till.

Eftersom man nu skall hålla reda på även Skellefteå 5:1, kan meddelas att det skall byggas en containerbyggnad för gaslager.


fredag 14 oktober 2016

E3 - ett pionjärt bygge

E3 - Suterängvåning 
Ett sådant bygge har aldrig uppförts i Skellefteå. Byggtekniken är ny. Man kan likna det vid legoklossar som sätts ihop. Sedan fylls klossarna med betong. Bilden till höger visar hur en kloss kan se ut. Det är som frigolitisolering på båda sidor, och även något jag kallar ett fackverk av plast som håller ihop "legobiten". Mycket lätt konstruktion. Smidigt att sätta ihop.

När man bygger, så gör man färdiga volymer. Ytterväggar och mellanväggar görs samtidigt. Det framgår direkt hur planlösningen blir. Huset kommer att ha 2 våningar ovanpå suterrängvåningen, som bland annat inrymmer garaget.

Sådana hus har tidigare byggts i Umeå och Luleå, men aldrig i Skellefteå. På E3 är man alltså pionjärer.

Byggherren beskrev att det finns ett logistisk problem med ett sådant här pionjärbygge. Det är särskild betong som används, och det behövs en särskild sorts betongbil. Ingen sådan bil finns i Skellefteå. Vid gjutning behöver man alltså beställa betongblandningen, och boka betongbilen. Den "Just in Time"- planeringen är inte helt lätt.

Finns säkert mer att se senare i detta intressanta bygge. Vi får återkomma till det.




Gatlyse och bloggstrul


Bloggen har nämnt gatlysen under någon vecka. Idag hände det. Lysena kom på. Trevligt! Området blir ytterligare bättre utifrån en redan bra finish. De som bokat tomt här är att gratulera. Jag skickade förresten med en aktuell namnlista igår, men det var visst lite tekniskt strul att se listan. Hoppas det går bättre nu.

Strular gör det ibland. Tomtfarfar har strulat till det runt en tomt. En tomt som kallats D6 i ett antal inlägg. I själva verket är det D8. Inte ens nära att vara rätt alltså. När sådana grava fel begås vore det bra med en rättning i kommentarsfältet av den som vet det sanna förhållandet.

Idag blev jag också rättad på ett namn. Det gäller ByggPro, och inlägget om taklagsfika. Snickaren jag kallade Kalle heter i själva verket Olle. Så fel kan det gå.

Fortfarande gäller dock att snickarna på ByggPro vad de än heter, slagit något sorts hastighetsrekord. Titta gärna på huset på D15 och betänk att formen göts för 3 veckor sedan. Vad man inte ser är att ytterväggarna isolerats också.

Jag träffade en person som sa att lösvirkesbygge blir för dyrt och tar för lång tid. Som det ser ut nu kan nog ByggPro med sitt lösvirkesbygge tävla med många husfabrikanter, i alla fall när det gäller snabbhet. Ingen väderpåverkan eller något annat menligt har heller drabbat bygget.

torsdag 13 oktober 2016

Strax utanför



Slalomvägen är avgrävd. Enda vägen ut är via Erikslid. Tomtfarfar promenerade upp till den blivande viadukten för att se hur det ser ut där nu. Det är ett rejält anläggningsprojekt att få till passagen längs motionsspåret under Slalomvägen. De boende i området kommer inte att ha mycket att skylla på ifall de inte är i toppform framöver.

För område 2 ber kommunen om ursäkt att inte gatlysen fungerar, men förklarar samtidigt att felet är Skellefteå Krafts. Nu skall allt vara inkopplat, och nytt test görs i morgon.

På C14 har grunden gjutits. Det kommer förmodligen aldrig en större gjutform på plats i området. Denna tar priset! Tomtägaren på C14 tillhör de som jobbar 2-skift på sitt bygge. Dygnet har rätt många timmar, om man tänker efter. Nästan lika länge jobbar man på E3, 300 meter därifrån. Där pågår jobbet med små trevliga släktträffar.

På E3 kan man ibland också se den som klär bäst i snickarbyxor. Äldste sonen i huset, kanske drygt 2, ser ut att ha gott påbrå att kunna bli en bra byggare.

Aktuell lista på tomtinnehavare här.


Älvsbyhus gånger två




Älvsbyhus gör entré på berget, och dubbelt upp. Det är långt in på Anna-Stavas gata som husen skall sättas upp mitt emot varandra över vägen på tomterna C13 och D3. Det kan bli precis som i område 1 där det var en Smålandsvilla som var först till inflyttning. Husen med färdiga volymer som sätts ihop går naturligtvis jättefort att få färdiga.

Nu skall tomterna göras i ordning klart först. C13 fylls upp till rätt nivå, och för att få stabil grund. För D3 väntar sprängning av viss omfattning.

Älvsbyhus är Sveriges största hustillverkare. Tomtfarfar har ändå inte sett deras skyltar särskilt ofta på slutet, och fick intrycket att Smålandsvillan var på väg att ta över marknaden av denna hustyp. Det kan vara så att husen inte i första hand sätts upp i stadsmiljö. I vilket fall kommer nu en tydlig dementi från Norrbotten. Det blir intressant att se deras nya modeller. I Hjortronlandet sida vid sida med det rymliga enplanshuset på 170 kvadrat + garage som nu håller på att uppföras på C14.

lördag 8 oktober 2016

Översikt 4 veckor

Översiktsbild 8:e oktober från Ormens väg
Det var måndag 13:e september som område 2 gjordes tillgängligt. Det har gått 4 veckor på måndag. Den minnesgoda erinrar sig att jag var rätt negativ i mina kommentarer om den aktivitet jag förutsåg. Det har blivit bättre än jag tänkte mig. Fler tomter har bearbetats. Tänkte att det är dags för en översikt av vad som hänt. Ordningen speglar på något sätt hur långt aktiviteterna framskridit.

  • D15 eller Katitzis gata 7. Här har taket lagts. ByggPro
  • E3 eller Katitzis gata 8. "Legohuset" är under uppförande ovanpå grunden
  • C14, Anna-Stavas gata 27. Snart gjuts grunden.
  • D19, Katitzis gata 15. Grunden inte långt borta, och Trivselhuset skall levereras om en vecka
  • C13, Anna-Stavas gata 25. Här har markarbetet för grund påbörjats
Några tomter där avtäckning för eventuell sprängning skett. Inget bygglov - om jag inte anger annat.
  • D3, Anna-Stavas gata 20. Sprängning. Här finns bygglov
  • D20, Katitzis gata 17. Liten sprängning. 
  • D18, Katitzis gata 13. Sprängning
  • C4, Anna-Stavas gata 7. Sprängning väntar.
  • D6. Anna-Stavas gata 14. Sprängning (Fel tomtbeteckning och adress - rättar senare)
Det finns några tomter till med bygglov, där inga aktiviteter skett
  • C11, Anna-Stavas gata 21
  • E2, Katitzis gata 10
  • D13, Katitzis gata 3. Silverarken 10. Bygglovet kom denna vecka. Det finns ännu inte anslaget i Post och inrikes tidningar.
Totalt 13 tomter med någon typ av aktivitet eller bygglov. Det är verkligen inte illa efter 4 veckor. Det kan finnas ytterligare tomter på Norlunds lista att avtäcka innan det skall sprängas. Snart blir det en del sprängning i området, det är helt klart. Norlunds spränginitiativ gäller inte bara 5 tomter hittills, utan 6. Även D19 fanns med, men där behövdes ingen sprängning.

De 5 första bygger i vinter. Dessa 5 tomter är köpta. Alla de andra på listan, och några till kommer att bygga till våren/sommaren. Det är i alla fall vad Tomtfarfar tror..

fredag 7 oktober 2016

I bergets hjärta

Avtäckning av D6 i kvarteret Silverarken
Några tomter väntar på sprängning. Där har man avtäckt berget. Nu har D6 avtäckts, och vi befinner oss här på hälleberget, i bergets hjärta. Efter sprängning kommer man här att ha en mycket solid grund att bygga hus på. Kan man spara delar av berg i dagen kan det dessutom vara riktigt dekorativt på tomten. Det skall byggas suterränghus på D6.
D3 ledningsgrav

Det finns ett bergigt område här. På D3 som också är avtäckt reser sig berget i öster eller nordost, och det fortsätter nog sedan upp hela vägen mot D6 som nu avtäcks.

Jag antydde tidigare att ledningsgraven på D3 kanske inte behöver sprängas. Nu när den är framgrävd är det tydligt att sprängning behövs även där.
D20, ledningsgrav

En annan ledningsgrav som synar berg är den  på D20, den jag tidigare kallat hockeytomten. Här uppe är det nog inga andra sprängbehov, men det kan behövas en salva i graven.

Oftast har berget på område2 tydliga åsar som går i sydvästlig/nordostlig riktning. Nere på C4 är åsarna spetsiga eller som  tandade. Längre upp blir rundningarna allt mjukare, vilket man kan se på D18 till exempel.

Återigen, de som avtäcker nu och låter spränga gör ett mycket klokt val.

Uppdatering januari -17 : Utan tydliga hållpunkter bedömde jag att detta var D6. Ganska snart ändrade jag uppfattning till att den aktuella tomten är D8. Det innebär också att det inte är ett suterränghus som skall byggas här.

torsdag 6 oktober 2016

Taklagsfika på D15

Kaffe med dopp efter att taket lagts
Ola säger att seden försvunnit. Tomtfarfar frågade om ByggPro hade någon docka som såg ut som Gustav att hänga ut, om det inte bjudits något när taket lagts, men tydligen finns inte den seden på samma sätt längre.

Hur som helst. Taket har rote och papp. Vindskivorna är på plats. Hög tid för taklagsfika alltså. Det är faktiskt bara 2 veckor sedan formarna göts. ByggPro har hållit en osannolik hastighet.
Snickarna Kalle och Ola

Under ledning av Ola Eriksson har huset rests. Kalle har varit med mest hela tiden. En tredje snickare som jag glömt namnet på har varit med några dagar. Olas son Oliver var med en lördag när formarna byggdes.

Det finns säkert många dugliga snickare i Skellefteå. För snickeriarbeten vill Tomtfarfar ha Ola Eriksson med. Det skapar lugn och tillförsikt. Jag hörde berättelsen om en gammal uv i branschen som räknade upp tre duktiga snickare i Skellefteå. Ola Eriksson var en.

Skellefteå Kraft - äntligen på bild
Vad händer mer i området. Jo Skellefteå Kraft var här, djupt försjunken inne i elcentralbyggnaden. Det hjälpte inte. Strax efter var 3 personer där, och en bil från en annan elfirma var parkerad utanför.

Fullt ut vet jag inte vilken skruv de letar efter. Vad jag vet är att en Janne Burlin på kommunen utlovat att gatlysena skulle börja fungera om allt var bra i kontrollen redan i tisdags. Inga lysen har synts än. Kanske skall fler trängas in i kuren innan det funkar.

Mer då: *
  • Idag göts på E3. Nu startar det spännande bygget.
  • Ser ut som det kommit några montörer till D19 och påbörjat formarbetet.
  • C14 - jobbar på. Får berätta mer vad som händer i formbygget där.
  • C13 - ler/myrlagret är avskalat.
  • C4, D3 och D18 är just nu de tomter som väntar på sprängning. Bara D3 har bygglov.
  • Ny tomt bearbetas av Nordlunds, jag får meddela beteckning och utfall senare
Skall väl tillägga att ByggPro förmodligen inte kommer att hålla samma furiösa tempo hela tiden. De har även andra jobb att titta till. Nu var det viktigt att få huset fuktsäkrat, och det kommer nog att jobbas på nära en vecka till på samma sätt med taktegel och fönster bland annat, sedan kan värme sättas in och bygget torkas ut lite innan arbetet går vidare.

Finns det chans för andra byggen att komma ikapp? Knappast!


Fler bilder från innevarande vecka här

onsdag 5 oktober 2016

Berg i mörker

Sen kvällsbild från D18 och österut
En del tycker säkert att berg är mörker. I alla fall när det gäller tomter. Jag gav mig ut att fotografera efter 18:30, och kunde därmed dokumentera berg i mörker.

Jo, tomtfarfar är "up and running". Till någons glädje får man hoppas, kanske till mångas förtret. Avsikten är inte att vara en retsticka, utan att så objektivt som möjligt skildra vad jag hör och ser. Sårar jag så är det inte avsikten. Jag ber om ursäkt i så fall.

Det blev i all hast en ny mobil, och det är Huawei som nu levererar bilderna. Vi får se hur det går. Starten, med mörkerbilder, kunde varit bättre.

Ett par tomter som nog inte skall bebyggas direkt har avtäckts. Jag tror det är en del i Nordlunds initiativ med gemensam sprängning. Just för dessa tomter har berg kommit fram. Det gäller D18 och C4. Bilden från den senare tomten är så mörk att vi får lämna den. Helt andra spetsiga stenformationer där nere.

Även D3 har avtäckts. Där finns bygglov sedan länge. I nordost reser sig berget, medan främre delen av tomten inte har berg på samma sätt. Det kan vara så märkligt att det går skapligt med ledningsgraven medan man måste spränga för husgrunden. Jag har bara tittat helt snabbt, så vi får se hur det blir.

Förekomsten av berg är på många håll svårt att bedöma. Särskilt när tomtvalet gjordes vintertid i januari-februari 2015. Vem kunde veta att allt skulle löpa utan sprängning på D19 medan grannen på D18 kan få ganska omfattande sprängning.

Det är mycket av gungor och karuseller här på område 2. Man kan välja vad man vill lägga pengarna på. Några tomter har bergbunden mark som behöver sprängning. Andra ligger lågt och måste fyllas upp avsevärt. Båda aktiviteterna tar tid och kostar pengar. Där är de att gratulera som spränger nu, innan de får bråttom med sitt bygge.

En lågt liggande tomt håller också på att avtäckas när det gäller att få bort myrlagret. Det gäller C13 denna gång.

I morgon berättar jag kanske om en taklagsfest.

tisdag 4 oktober 2016

Tomtfarfar tystad

Ja, så illa är det. Svårt med nya inlägg just nu. Allt har byggt på möjligheten att ta bilder med mobilen och komplettera med text. Igår, näst sista dagen i semesterbyggandet var olyckan framme. Liggande på hög rullställning gled mobilen ur fickan och ned i golvet. Från den höjden blev resultatet inte bra. Obrukbar!

Hade redan fotat på D18, där mycket berg visat sig när man avtäckte tomten, men de bilderna når aldrig omvärlden. Skulle säkert plåtat nästa gjutning på E3 på torsdag, och den därefter följande nere på Anna-Stavas gata. Grävning på D3, första arbetet på kvarteret Vintermyren hade säkert också kommit med.

Nåja, jag försöker hitta nya lösningar och har beställt ny mobil.

Nu är mitt semesterbyggande över. Det visade sig svårt att hålla jämna steg med proffsen, ByggPro. Takstolarna tog 2 dagar för oss i garaget, och någon timme med kranbil för ByggPro i huset.

En liten nyhet jag snappade upp är att Trivselhus har svårt att hitta snickare/montörer i Skellefteå. Förvånar inte. De växer inte på trän. Vi garagebyggare torde inte platsa! Huset på D19 skall levereras 18:e, men ingen ansvarig montör finns ännu och grunden är inte på plats.

söndag 2 oktober 2016

Svårt med överblicken

D15-bygget, med fotograf Elinas skugga
Jag har ett par dagar kvar av mitt semesterbeting, att uppföra garage på D15, Katitzis gata. Vi har varit 3 ovana byggare som hållit till i garaget, och nu efter en vecka är takstolarna på plats. På onsdag är jag tillbaka på ordinarie jobb, och de övriga 2 får fortsätta bygget. Innan dess hoppas jag att det på något sätt är under tak. Garaget skall isoleras, och få liknande fasad och takbeklädnad som huset

Amatörerna slog proffsen fram till takstolar. ByggPro har hållit en fantastisk fart, och fått upp 2-plan på huset. På tisdag lyfter de in takstolarna. De gör nog inte som vi gjorde, och drar upp dem med vinsch.

När man bygger på heltid är det riktigt svårt med överblicken. Jag hinner inte och orkar inte följa med i vad som händer i de övriga byggena. De går gott framåt i alla fall, och Norlunds avtäcker tomter för att hitta behov av sprängning. Det gäller nu tomter utan bygglov.

Exempelvis kom min kontakt på Skanska förbi och sa att vattnet var påkopplat. Jag hann inte med då jag var bakom garaget och arbetade med takstolar. I grodperspektivet blir överblicken begränsad. Det är motsatsen av vad som hände när tomtgrannarna filmade området med drönare. Snacka om helikopterperspektiv!


lördag 1 oktober 2016

Sol, tomter och krav

Soligaste backen på område 2. Kvarteret Silverarken vid Anna-Stavas gata (bilden tagen första oktober 18:30)
Det är intressant att se hur olika ljuset når tomtområdet. Särskilt den här årstiden ligger många delar i skugga tidigt. På andra flödar solen in. På kvällen blir skillnaderna högst märkbara. Går man Anna-Stavas gata västerifrån kommer man till det soligaste partiet i backen och mot dess topp. Denna del av kvarteret Silverarken är verkligen solsäker. Höjden gör att solstrålarna från väster når in, och ingen besvärande skog skapar skugga. Samma solhöjder som nu gäller även på våren, kanske i början av mars. Det gör att snön tinar bättre och växtligheten kommer snabbare igång.

Just denna den solsäkraste delen av området tycks ännu inte prioriterats. Här finns inga bygglov, och inte mycket tyder på att det planerats byggande där.

Hur det är hoppas jag snart vi får se. Vad jag förstår skall man ha lämnat in ansökan om bygglov inom 3 månader från att tomterna blev tillgängliga. Brytdatum blir då måndag 12:e december. Har man inte lämnat in bygglovsansökan skall tomten då återlämnas. Jag önskar och hoppas att kommunen är mycket strikta angående det kravet. Egentligen borde de som inte avser lämna in någon bygglovsansökan ha släppt sina tomter för länge sedan. De som skall lämna in bygglov har ingen anledning hålla på till efter 12:e december. Hur lång tid näste tomtinnehavare får på sig vet jag inte, men rimligen tar det ungefär ett halvår att bli klar.

Den som önskar en tomt kan naturligtvis förbereda mycket innan tomttilldelningen. Det gäller att veta vad man vill bygga, och ha en rimlig bild av kostnaderna. Sådant skall inte komma som en stor överraskning.

Fyra starter har vi sett under första månaden, september 2016. Det var den 12:e som området blev tillgängligt, och nu har det gått 3 veckor. Om ett par veckor finns grunder på alla dessa tomter, och husen börjar växa upp. 3 stycken är platsbyggen(tror jag). Inne mot änden på Katitzis gata byggs ett hus där väggblocken levereras senare delen av oktober.

Minst 2 höstbyggen till hoppas jag på. Det gäller grannen till den som bygger i slutet av Anna-Stavas gata. Mitt emot såg jag ett plaströr till vägtrumma på D3, alltså mitt emot Hjortronmyren. Kanske har vi 3 på Katitzis gata och 3 på Anna-Stavas i vinter.

Väntar övriga till våren? Vi kan spekulera att 10 börjar under mars, april eller maj, och kanske 10 till farm till oktober nästa år. Då skulle vi ändå ha 15 obebyggda tomter kvar fram mot 2018.

Det skulle vara tråkigt. Området bör inte ta 3 år att bebygga. För område 1 verkar det i stort sett gå på 1,5 år.