torsdag 23 februari 2017

Två nya inflyttningar väntar

D15 närmast och E2
Om en månad är det dags för inflyttning i de båda husen som ligger på var sin sida av Katitzis gata. D15 är platsbyggt av ByggPro, och E2 är ett Skidstahus.

Om vi börjar med Skidstahuset började markarbeten och grundläggning där i slutet av oktober. . Intressanta tekniker användes. Det fanns någon bergklack där grunden skulle läggas, men den kunde bilas bort. Vid gjutningen hade man problem att nå fram direkt med betongen då man inte använde pumpbil. Istället servade en grävskopa som slevade över portioner av betong allteftersom. Hemsnickrade tekniker, men funktionella. Den 8:e november levererades huset. Sedan projektstart kommer det att ha gått drygt 5 månader när inflyttning sker i slutet av mars.
Kamin sattes in på D15 idag

Nästan på dagen samtidigt sker också inflyttning i 2-planshuset. Där började arbetet så snart tomterna var tillgängliga. Fram till att fabrikshusen levererades var detta det enda bygget som då såg ut som ett hus. Det platsbyggda huset restes oerhört snabbt av ByggPro. Redan den 6:e oktober hölls taklagsfika i huset. Den totala byggtiden här blir en dryg månad längre, eller drygt 6 månader.

Det är långt ifrån mängden arbete som styr byggtiden. Huset på D15 skulle ha kunnat byggas på 3-4 månader redan med den arbetsstyrka som funnits. Det är viktigt att bygget får torka på rätt sätt, och det är torktider som styr. Här har byggfirman haft arbete på annat håll som kunnat ske under tiden. Med lätthet hade ByggPro klarat 2 hus samtidigt på området, och byggtiden hade blivit ungefär samma som nu.

Husägaren skickade en bild på den nya kaminen. Han påpekade dock att den skall målas.

Man kan göra som husägaren gjorde. Skicka bilder och text till Tomtfarfar. Skicka i så fall till mejl: b.ronny.eriksson@gmail.com. Roliga och positiva nyheter kan med fördel presenteras på Tomtfarfars blogg. Det är inte nödvändigt att gå över ån och skicka dessa till Wall Street Journal.

Med den halvpolitiska vinklingen avslutar vi detta. Det finns mycket mer att berätta om sökta och erhållna bygglov. Det får bli i nästa post.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar