måndag 6 februari 2017

Sprängskut och kommunalt blomsterspråk

Ny tomt, C9 bearbetas
” Tomterna är naturtomter och det är viktigt att marken får en så naturlig karaktär som möjligt. Förgårdsmarken ska utgöra en övergång mellan gatan och bostaden. Där baksidan av husen står med foten i det obearbetade blåbärsriset.”
Det är teorin, presenterad i Gestaltningsprogram för Västra Eriksberg. Gestaltningsprogrammet har tagits fram av bygg- och miljökontoret, Tekniska kontoret och kommunledningskontoret.

Hur är då verkligheten. Låt oss titta på hur det ser ut på Anna-Stavas gata. Vi börjar från väster:

Längst västerut har vi kvarteret Hjortronlandet i söder och Vintermyren i norr. Det är de 8 första tomterna. Marken är av myrkaraktär här, olämplig att lägga grund på. Därför har de översta lagren skalats bort. Utöver det skall grunden sättas ca 1,5 meter över ursprunglig marknivå i Hjortronlandet. Tomtägarna har fyllt upp tomterna till ca 2 meters höjd av lämpliga massor för grundläggningen. Minst tusentalet kubikmeter per tomt. Var skall då det obearbetade blåbärsriset finnas intill huset?

Fyllning gäller också för några av tomterna på nästa kvarter i söder, Sänkhåven. Inget blåbärsris! Bland annat gäller det C9 på bilden.

Men hur är det då där den naturliga marknivån är högre och bärigheten bättre? Där börjar berget, och vägen ligger ofta lägre än terrängen. Det gäller för stora delar av kvarteret Silverarken på norra sidan vägen. Den naturliga marknivån är också högre än föreslagen grundläggningsnivå. Dessutom är det bara en tunn jordskorpa innan berget tar vid. Här kan det handla om 4-500 kubikmeter som skall sprängas bort. Hur går det då med blåbärsriset?

Går man vidare och funderar på förutsättningarna tomt för tomt blir det nog mindre än 5 tomter på gatan som rimligen kan ha blåbärsris uppför huset.

Tomtfarfar har problemet att ta alltför mycket bokstavligt. Konsulter och markarkitekter kan behöva uttrycka sig i blomsterspråk, Det är modernt och bra, men kanske inte helt verklighetsförankrat.

Andra verkar bättre på att hantera blomsterspråk. Översiktsplanen för centrala stan antogs i oktober 2016. Bärande idé var att:  "Planeringen ska ge förutsättningar till ökad gång- och cykeltrafik, ökat kollektivt resande och därmed mindre utsläpp i Centrala stan." Vad bra att planen är tagen, tyckte Norrans ledarskribent dagen efter. "Nu kan vi börja planera för centrumbron". Man skall förmodligen läsa bak- eller spegelvänt. Tomtfarfar kommer aldrig kunna lära sig detta.
D18, ledningsgrav

C14. Borrning för bergvärme.
Men åter till området. Det har sprängts för lednings-grav uppe på D18 för några dagar sedan. Här finns rejäla skut, säkert på något ton. (ordförklaring: det mindre vanliga ordet skut betyder stenblock)

För övrigt borrades det för bergvärme idag på C14. Det är 3:e installationen på området. E3 och D15 har borrat tidigare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar