måndag 6 februari 2017

Solvinklar och sydvästlägen

Katitzis gata

De flest vill ha sol på sin tomt. Man vill hitta något söderläge på tomten där solen skiner in. Har man entrén riktad mot söder är det naturligtvis soligast på husets framsida. I motsatt fall belyser solen mest husets baksida. Generellt sett verkar sydvästlägen vara mest attraktiva. Då har man kvällssol som lyser in på tomten. Man vill naturligtvis inte att något skall skymma denna kvällssol, men det är framförallt tomtvalet som avgör hur det blir.

Vi kan ta Katitzis gata som exempel. Husen på norra sidan kan vara beroende av hur det ser ut på södra sidan. Höga hus i söder kan skymma undan låg kvällssol för vissa tomter. På gatans södra sida finns ingen sådan risk. Där är det i så fall bara den glesa skogen som skymmer lite. För vissa lägen kan grannarna på samma sida skymma, men det avgjordes till stor del av tomtvalet. Låt oss se hur det ser ut på södra sidan uppför gatan.

Först kommer vi till D13. Sydvästläget är perfekt, och kvällssolen kommer att stråla in här. Tomten ligger lite lägre än följande tomter, så de allra lägsta solstrålarna kanske inte når marken. Oftast är det ändå mycket bra. D14 högre upp har också sydvästläge. Även på D15 och D16 har man inte mycket att oroa sig för. Solen bör vara synlig sent på kvällen. D17 ligger i samma vinkel, men tittar på bilden ser man att bebyggelsen på D18 kan skugga.

D18, D19 och D20 har inte sydvästläge, utan är mer riktade i sydost. Aftonsolen kommer att skuggas av nästa hus. D20 har inget hus som skuggar västerut, utan kan organisera altan och liknande fritt mot väster.

Det är alltså både tomtens grundläggande orientering, och förhållande till västligare tomt och även den närmaste bebyggelsens beskaffenhet som spelar in. Tomtfarfar mötte en kollega som pratade om en grannes byggnation på annat håll i Skellefteå som berövat dem all sol. Så kan ske. Det finns frihet att placera huset i djupled, och angränsande byggnader kan på så sätt ta bort solljus man skulle önska sig, även där inte själva grundförutsättningarna indikerar att solinströmningen troligen kommer att påverkas.


Att tomterna är ganska små har tidigare konstaterats. Det har varit svårt att rymma bebyggelsen på tomten, och avsteg från avståndsgränser har gjorts. Den enskilda tomtägaren (eller tomträttsinnehavaren eller vad termen blir – tomten har inte varit ägd vid tillfället), har förhandlat med kommunen. Detta just eftersom närliggande tomt då inte heller betalats och ägts. Vanligtvis har det handlat om låga garage som hamnat närmare än 4 meter från tomtgräns – 1,5 till 2 meter förekommer. Skulle däremot en byggnad högre än ett plan placeras närmare än fyra meter från tomtgräns, då kan lämpligheten i kommunens tillståndsgivning just i det fallet ifrågasättas.

Låt oss hoppas att alla får de förutsättningar som tomtplan och regelverk medger, och att solen kan lysa på alla som bygger här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar