lördag 25 februari 2017

Här händer det

Anna-Stavas gata idag på morgonen
Anna-Stavas gata är den längre gatan i området. Katitzis gata har visserligen fler hus, uppförda eller under uppförande, men så kommer det inte att förbli. Just nu ser "trycket" ut att ligga på gatan på bilden. Ett rätt stort antal tomter har förbereds för byggnation.

Två bygglov har tillkommit, och tre nya bygglovsansökningar har lämnats in. Lika bra att redovisa tabellen:



Det är alltså D12 och C10 som är nya beviljade bygglov. C1, C4 och E1 är nya sökande. Totalt 28 av de 41 tomterna där bygglovet är klart eller på gång.

Nu har faktiskt också det första bygglovet på område 3 beviljats. Nattvandraren 1 är först ut, och tar då samma roll som Silverarken 12 gjorde på område 2. Nästan precis ett år senare också. Bygglovet beviljades 20:e februari.
Knutbrädor på garaget D15

Från överblickar till detaljer. Husägaren på D15 har byggt garaget i egen regi. Det har varit fullt tillräckligt, och alltför svårt att följa tempot hos snickarna i huset. Det blev i alla fall klart så att bergvärmepumpen från Nibe kunde placeras där, och den har varit i drift sedan runt årsskiftet. Målningen är klar invändigt och elektrikern kan slutföra sitt jobb.

Garaget skall slutbesiktas samtidigt som huset om en månad, och det är ett antal kvarvarande jobb som behöver göras. Det blir knappt, men skall nog gå. Förmodligen blir Tomtfarfar involverad i slutspurten.
E5 ledig








Vi har en ledig tomt igen, nu E5. Den enda suterrängtomt på Guldtuppen där det sökts bygglov är E3, områdets landmärke, det magnifika Legohuset. På något sätt verkar det trögt med tomterna här uppe på alldeles utmärkta tomter. Tomtberedningen har generellt varit betydligt enklare här på områdets övre del så långt.

torsdag 23 februari 2017

Två nya inflyttningar väntar

D15 närmast och E2
Om en månad är det dags för inflyttning i de båda husen som ligger på var sin sida av Katitzis gata. D15 är platsbyggt av ByggPro, och E2 är ett Skidstahus.

Om vi börjar med Skidstahuset började markarbeten och grundläggning där i slutet av oktober. . Intressanta tekniker användes. Det fanns någon bergklack där grunden skulle läggas, men den kunde bilas bort. Vid gjutningen hade man problem att nå fram direkt med betongen då man inte använde pumpbil. Istället servade en grävskopa som slevade över portioner av betong allteftersom. Hemsnickrade tekniker, men funktionella. Den 8:e november levererades huset. Sedan projektstart kommer det att ha gått drygt 5 månader när inflyttning sker i slutet av mars.
Kamin sattes in på D15 idag

Nästan på dagen samtidigt sker också inflyttning i 2-planshuset. Där började arbetet så snart tomterna var tillgängliga. Fram till att fabrikshusen levererades var detta det enda bygget som då såg ut som ett hus. Det platsbyggda huset restes oerhört snabbt av ByggPro. Redan den 6:e oktober hölls taklagsfika i huset. Den totala byggtiden här blir en dryg månad längre, eller drygt 6 månader.

Det är långt ifrån mängden arbete som styr byggtiden. Huset på D15 skulle ha kunnat byggas på 3-4 månader redan med den arbetsstyrka som funnits. Det är viktigt att bygget får torka på rätt sätt, och det är torktider som styr. Här har byggfirman haft arbete på annat håll som kunnat ske under tiden. Med lätthet hade ByggPro klarat 2 hus samtidigt på området, och byggtiden hade blivit ungefär samma som nu.

Husägaren skickade en bild på den nya kaminen. Han påpekade dock att den skall målas.

Man kan göra som husägaren gjorde. Skicka bilder och text till Tomtfarfar. Skicka i så fall till mejl: b.ronny.eriksson@gmail.com. Roliga och positiva nyheter kan med fördel presenteras på Tomtfarfars blogg. Det är inte nödvändigt att gå över ån och skicka dessa till Wall Street Journal.

Med den halvpolitiska vinklingen avslutar vi detta. Det finns mycket mer att berätta om sökta och erhållna bygglov. Det får bli i nästa post.



söndag 19 februari 2017

Nya skyltar och bygglov

Gatskylten har justerats så att hela gatunamnet ryms - bra!
Tomtfarfar uttryckte kritik över avhugget gatunamn tidigare. Nu har det justerats, vilket är alldeles utmärkt.

Annars har Tomtfarfar fått vibbar från tiden när denna gata bröts fram genom starkt stenbunden mark

Lossprängt berg på tomten. I bakgrunden husen på D3, C13 och C14
Igår, i skymningen togs kortet till höger. På bloggen betonades i somras att Västra Eriksberg är ett berg, och att man i arbetet kommer att stöta på berg. Det började kännas som överdriven fokusering vid berg. Det har, ur bergsynpunkt, varit lindrigt så här långt.

I samband med vägbygget bedömde Tomtfarfar att 10 000 kubikmeter sprängdes loss. Då är det rimligt att berg behöver sprängas på några tomter också. Snart är den här tomten röjd, och bygget av Skidstahuset kan påbörjas.

Dags för en uppdatering av byggloven, nu när bygglov 18 godkänts i veckan. Här finns även några sökta bygglov med.



tisdag 14 februari 2017

Kartorna berättar

Boknigskartan för Område 2 idag.
Kartorna berättar mer än man kan tro. Informationen till den här kartan är "Lediga tomter är blåmarkerade, bokade tomter är rödmarkerade och sålda tomter är bortplockade"

Låt oss titta på de bortplockade, sålda tomterna. De på övre gatan är byggprojekt som varit i gång sedan länge. E3 och D15 startade direkt i september. E2 och D19 var fabrikshusen som levererades samma dag, den 8:e november, där leveranserna proppade igen vägen. D15 och E2 har en dryg månad eller kanske 6 veckor till inflyttning.

På nedre gatan, Anna-Stavas gata, säger de sålda tomterna än mer. Det gäller de 2 Älvsbyhusen, E13 och D3, där båda snart är inflyttade. Återstående D3 blir klart i februari. Sedan C14 som jobbat på från start med sitt stora enplanshus.

Som synes finns ännu ett hål här. C11-tomten är såld. Det tyder på att bygget är på gång där.

Inom kort dyker det upp ytterligare hål på den här kartan, och på södra vägen. Närmast till är kanske D8, där man nu öst ut stora mängder bergmassor efter sprängning. Avkännare som skall registrera vibrationer finns insatta i husen omkring. Förhoppningsvis uppstår inga skador

Som väntat om Hitta.se
Teorin från igår om att Hitta.se generellt noterar påbörjade bygglovsärenden har stämts av med kommunen. Den verkar stämma helt och fullt. Samtliga 8 tomter som angavs igår har påbörjade bygglovsärenden. Ett par av dem lämnades in i november och resten i januari. Genom Hitta.se kan man alltså få förhandsinformation om vad som är på gång. Vi kan vänta oss att få ett antal färdiga beviljade bygglov i februari och mars.

Hitta 8 fel på byggloven

Bygglov enligt Hitta.se. Nytt bygglov på D11 inringat
Rekordvärme idag för februari. Runt 7 grader varmt. Snötäcket över Västra Eriksberg är nog inte längre tvåsiffrigt när det gäller antal centimeter.

I den värmen anslogs ett nytt bygglov. Det beviljades i torsdags, men anslogs alltså idag. Det är det 17:e bygglovet i området. Det nya är D11, Silverarken 8, med adress Anna-Stavas gata 4.

Hitta.se har som vanligt helt andra uppgifter. Hela 22 bygglov. Helt tydligt har Hitta.se ändå missat 3 stycken, De är C11, C14 och D3. Därmed indikerar Hitta.se att det kan finnas 25 bygglov. Imponerande!

Vad visar programmet som Tomtfarfar inte noterat. Diskrepansen är hela 8 bygglov. Tomtfarfar har inte redovisat bygglov för C5, C10, C15, D4, D6, D12, D14, D16.

Alltså:
Bygglov enligt Hitta.se, inte enligt Tomtfarfar
8 fel alltså. Varför är det intressant om det är fel? Jo, det kan vara så att Hitta.se via Metria får information - inte om beviljade bygglov - utan om inlämnade. Det kan vara så att vi inom en snar framtid kan vänta att dessa bygglov är klara.

Här finns inte tomten C1 med som avtäckts. Troligen söks bygglov även där. Det börjar se lovande ut för hela området. Mer än 2/3 av alla tomter är på gång.

Notera att hela södra sidan av Katitzis gata nu (eller snart) har bygglov. Annars, på marken, är det just nu större aktivitet på Anna-Stavas gata. Ett stort antal tomter håller på att förberedas för byggande.

Det tar sig på område 2!


söndag 12 februari 2017

Överblick och interiörer

Möte på D16. I bakgrunden Trivselhus under uppförande på D19.
Tomtfarfars brukar tala om vad som händer i område 2 på Västra Eriksberg. I stort sett handlar det om att ge en överblick om bygglov, tomtberedning, grundläggning, husresning och liknande. Interiörer hanteras inte i bloggen, utan gränsen går normalt vid husens ytterdörrar. Däremot ute i det fria kan kameran vara i aktion och fånga olika händelser. Ett exempel är mötet som skedde på D16 i helgen. Möjligen var det Eksjöhus representant som var på plats i samtal med den som bokat tomten. Det var i alla fall vad kameramannen trodde.
C1 avtäckt

Under gångna veckan började tomten C1 bearbetas av en grävskopa. Det här är tomten som ligger närmast Ormens Väg. Grannen, C2, var blåmarkerad och därmed tillgänglig kort tid under gångna veckan. Sedan blev den på nytt bokad.




Sprängning genomförs på D8

På samma gata, men nära mitten ligger D8. Det är den första tomten där massiva sprängningar sker. Det har sprängts på E3, D18, D19, D2 och D3 tidigare. Av dem har det varit mest omfattande vid D3, annars är det mest mindre sprängningar för ledningsgrav. Vid D8 behöver det sprängas för hela husgrunden och ledningsgraven. Tomtfarfar bedömde för 2 år sedan att det handlar om 400 kbm här, men en hel del faktorer kan göra att det verkliga behovet är annorlunda.
Bergspredikan i Bibeln betonar att de som bygger på berggrunden är visa. Det ger i alla fall stabilt underlag för huset, Skidstahuset i 1,5 plan som skall sättas upp här.

Sedan 19:e januari har inga nya bygglov tillkommit. Kollade lite med Jonas på kommunen. Han nämnde att några nya intressenter tillkommit sedan deadline i december. Sedan har det kommit in ett antal nya ansökningar också nu under januari och februari, skev han. Vi har alltså mer att vänta.

Interiörer

Tomtfarfar arbetar med överblick. Interiörerna behandlar husägarna själva. Det är vanligen på instagram detta publiceras. Några länkar om sådant damp ner i Tomtfarfars låda.

Några pågående projekt på område 2

Det finns också sådana berättelser från område 1. Det typiska kan var att det handlar om våndan att välja lådknoppar, men problemen kan också anta större proportioner.
                     

onsdag 8 februari 2017

Sol, bygglov och lediga tomter

E3 i februarisolen. Längre bort E2 skuggad av D15 på andra sidan gatan.
Visst är det underbart med solens återkomst. Området badar i sol, och särskilt uppe på Guldtuppen som drar till sig solljuset som en magnet. Det mäktiga huset på E3 har befriats från ställningarna och framgår i all sin prakt. Notera de enorma ljusinsläppen från öster.

Bygglov till 8:e februari i område 2:



























April 2016 och januari 2017 gett oss flest bygglov. Sexton bygglov är ändå inte mycket att hurra för 2 år efter att tomterna fördelades. Kön av tomtintresserade var ihålig, minst sagt. Kom ihåg att det finns totalt 41 tomter i området. Nu finns fler tomter där bygglovet torde vara på gång. Det gäller C15, D14 och D16 bland annat. Naturligtvis kan saker tillstöta som kullkastar planerna för de som tänkt bygga
Blå markeringar är lediga tomter 8:e februari

Och mycket riktigt så dyker det nu upp helt lediga tomter.
Här är det C2 och C7 som är blåmarkerade, och därmed lediga att boka. C2 på 850 kvm och C7 på 1001. C2 är avsett för suterränghus, medan C7 skall ha ett "vanligt hus"





Uppdatering 9:e februari.

De lediga tomterna är nu upptagna igen.
Vem har bokat dessa?
Är det någon som har för avsikt att bygga?
Det skall inte betraktas som en "mänsklig rättighet" att boka en tomt här i området.
Den som bokar tomter i detta område bör redan vara rätt långt framme i sin byggplanering. Nu får man kort tid på sig, och det går knappast att starta från noll om man inte kan ägna heltid åt sitt projekt i så fall.
Tomtfarfar hoppas aldrig se dessa rutor blåa igen.



måndag 6 februari 2017

Sprängskut och kommunalt blomsterspråk

Ny tomt, C9 bearbetas
” Tomterna är naturtomter och det är viktigt att marken får en så naturlig karaktär som möjligt. Förgårdsmarken ska utgöra en övergång mellan gatan och bostaden. Där baksidan av husen står med foten i det obearbetade blåbärsriset.”
Det är teorin, presenterad i Gestaltningsprogram för Västra Eriksberg. Gestaltningsprogrammet har tagits fram av bygg- och miljökontoret, Tekniska kontoret och kommunledningskontoret.

Hur är då verkligheten. Låt oss titta på hur det ser ut på Anna-Stavas gata. Vi börjar från väster:

Längst västerut har vi kvarteret Hjortronlandet i söder och Vintermyren i norr. Det är de 8 första tomterna. Marken är av myrkaraktär här, olämplig att lägga grund på. Därför har de översta lagren skalats bort. Utöver det skall grunden sättas ca 1,5 meter över ursprunglig marknivå i Hjortronlandet. Tomtägarna har fyllt upp tomterna till ca 2 meters höjd av lämpliga massor för grundläggningen. Minst tusentalet kubikmeter per tomt. Var skall då det obearbetade blåbärsriset finnas intill huset?

Fyllning gäller också för några av tomterna på nästa kvarter i söder, Sänkhåven. Inget blåbärsris! Bland annat gäller det C9 på bilden.

Men hur är det då där den naturliga marknivån är högre och bärigheten bättre? Där börjar berget, och vägen ligger ofta lägre än terrängen. Det gäller för stora delar av kvarteret Silverarken på norra sidan vägen. Den naturliga marknivån är också högre än föreslagen grundläggningsnivå. Dessutom är det bara en tunn jordskorpa innan berget tar vid. Här kan det handla om 4-500 kubikmeter som skall sprängas bort. Hur går det då med blåbärsriset?

Går man vidare och funderar på förutsättningarna tomt för tomt blir det nog mindre än 5 tomter på gatan som rimligen kan ha blåbärsris uppför huset.

Tomtfarfar har problemet att ta alltför mycket bokstavligt. Konsulter och markarkitekter kan behöva uttrycka sig i blomsterspråk, Det är modernt och bra, men kanske inte helt verklighetsförankrat.

Andra verkar bättre på att hantera blomsterspråk. Översiktsplanen för centrala stan antogs i oktober 2016. Bärande idé var att:  "Planeringen ska ge förutsättningar till ökad gång- och cykeltrafik, ökat kollektivt resande och därmed mindre utsläpp i Centrala stan." Vad bra att planen är tagen, tyckte Norrans ledarskribent dagen efter. "Nu kan vi börja planera för centrumbron". Man skall förmodligen läsa bak- eller spegelvänt. Tomtfarfar kommer aldrig kunna lära sig detta.
D18, ledningsgrav

C14. Borrning för bergvärme.
Men åter till området. Det har sprängts för lednings-grav uppe på D18 för några dagar sedan. Här finns rejäla skut, säkert på något ton. (ordförklaring: det mindre vanliga ordet skut betyder stenblock)

För övrigt borrades det för bergvärme idag på C14. Det är 3:e installationen på området. E3 och D15 har borrat tidigare.



Solvinklar och sydvästlägen

Katitzis gata

De flest vill ha sol på sin tomt. Man vill hitta något söderläge på tomten där solen skiner in. Har man entrén riktad mot söder är det naturligtvis soligast på husets framsida. I motsatt fall belyser solen mest husets baksida. Generellt sett verkar sydvästlägen vara mest attraktiva. Då har man kvällssol som lyser in på tomten. Man vill naturligtvis inte att något skall skymma denna kvällssol, men det är framförallt tomtvalet som avgör hur det blir.

Vi kan ta Katitzis gata som exempel. Husen på norra sidan kan vara beroende av hur det ser ut på södra sidan. Höga hus i söder kan skymma undan låg kvällssol för vissa tomter. På gatans södra sida finns ingen sådan risk. Där är det i så fall bara den glesa skogen som skymmer lite. För vissa lägen kan grannarna på samma sida skymma, men det avgjordes till stor del av tomtvalet. Låt oss se hur det ser ut på södra sidan uppför gatan.

Först kommer vi till D13. Sydvästläget är perfekt, och kvällssolen kommer att stråla in här. Tomten ligger lite lägre än följande tomter, så de allra lägsta solstrålarna kanske inte når marken. Oftast är det ändå mycket bra. D14 högre upp har också sydvästläge. Även på D15 och D16 har man inte mycket att oroa sig för. Solen bör vara synlig sent på kvällen. D17 ligger i samma vinkel, men tittar på bilden ser man att bebyggelsen på D18 kan skugga.

D18, D19 och D20 har inte sydvästläge, utan är mer riktade i sydost. Aftonsolen kommer att skuggas av nästa hus. D20 har inget hus som skuggar västerut, utan kan organisera altan och liknande fritt mot väster.

Det är alltså både tomtens grundläggande orientering, och förhållande till västligare tomt och även den närmaste bebyggelsens beskaffenhet som spelar in. Tomtfarfar mötte en kollega som pratade om en grannes byggnation på annat håll i Skellefteå som berövat dem all sol. Så kan ske. Det finns frihet att placera huset i djupled, och angränsande byggnader kan på så sätt ta bort solljus man skulle önska sig, även där inte själva grundförutsättningarna indikerar att solinströmningen troligen kommer att påverkas.


Att tomterna är ganska små har tidigare konstaterats. Det har varit svårt att rymma bebyggelsen på tomten, och avsteg från avståndsgränser har gjorts. Den enskilda tomtägaren (eller tomträttsinnehavaren eller vad termen blir – tomten har inte varit ägd vid tillfället), har förhandlat med kommunen. Detta just eftersom närliggande tomt då inte heller betalats och ägts. Vanligtvis har det handlat om låga garage som hamnat närmare än 4 meter från tomtgräns – 1,5 till 2 meter förekommer. Skulle däremot en byggnad högre än ett plan placeras närmare än fyra meter från tomtgräns, då kan lämpligheten i kommunens tillståndsgivning just i det fallet ifrågasättas.

Låt oss hoppas att alla får de förutsättningar som tomtplan och regelverk medger, och att solen kan lysa på alla som bygger här.

fredag 3 februari 2017

I skuggan av område1

Utsikt ner mot område 1 idag

Det var en gråmulen dag idag. Frånvaron av sol tog bort mycket av ljuset. En effekt är att inga skuggor uppstår.

Sju hus har vi sett uppföras i område 2 sedan september. Bara ett av dem är klart. Två av husen har inga andra upphovsmän än sina ägare. De har stått för idéerna och gör det mesta arbetet själva. Ett är ett platsbygge som ByggPro leder. Utöver det har vi hus från Trivselhus, Skidstahus och Älvsbyhus. Det är i alla fall fem hus som man kan sätta någon företagsstämpel på.

Fem månader efter öppnandet av området. Fem månader efter byggstart. Inte en enda av de många aktörer som var verksamma i område 1 har synts till här. Alla aktörer så långt är nya aktörer.

Vad skall vi dra för slutsatser av att byggherrarna här velat hitta nya samarbetspartners? Betyder det något, eller tyder det på något? Tyvärr gör det nog det. Det finns skuggor från vad som hänt där nere som kastas uppför berget och påverkar det vi ser nu. I tidigare inlägg har Tomtfarfar betonat vikten av att välja rätt i dessa viktiga affärer. Att ta reda på företagens historik, och dra lärdom av det. Det finns tecken som tyder på att just precis det sker.

Nu kommer vi ändå att få återseenden. Eksjöhus kommer även här, och även Myresjöhus. De åtföljs av snickare/montörer. Det valet kan vara lika viktigt som val av fabrikshuset. Även här börjar byggherrarna veta vad man vill ha i de fall husfabriken samverkar med flera lokala firmor.

De vi redan sett här uppe kommer i flera upplagor. Älvsbyhus var gånger två. Skidstahus gör en trippel. ByggPro kommer att bygga ännu fler hus här. I huvudsak nya aktörer i nya området alltså.

onsdag 1 februari 2017

Inflyttade

C13 klart
Så är man då inflyttade, eller alternativt i flyttprocessen. Huset verkar i alla fall klart för boende. Det är inte klokt så fort det går. Det var den 8:e december som vi berättade att huset monterades, Drygt 1,5 månader alltså. Tomtfarfar berättade redan för ett tag sedan att 4 hus kan få inflyttning under Q1. Här på Anna-Stavas gata gäller det också Älvsbyhuset på andra sidan gatan, D3.

Det är helt klart en del aktiviteter även på denna den södra gatan. I C14, som också syns på bilden , jobbas det på. Där har innerväggar förmodligen reglats upp nu. På C11 har tomten fått fyllnadsmassor så att den är nästan i jämnhöjd med vägnivån. Fortsatt arbete är förberett.

På D-sidan är tomten på D2 förderedd på samma sätt. D3 har väl 1 månad till inflyttning.
D5 bereds. I bakgrunden borraggregat vid D8

Längre österut arbetar en grävskopa på D5, och på avstånd ser man något av det som skall ske på D8. Det kommer att bli en hel del sprängning under närmaste tiden. Avkänningsinstrument har placerats ut i husen så att man kan mäta vibrationer för att kunna konstatera om skador uppstår. Det har inte sprängts så mycket sedan september, men nu smäller det!