tisdag 27 december 2016

God fortsättning på Västra Eriksberg

Skogsvy ner mot Anna-Stavas gata

Det mesta andas ännu julfrid på berget, när Tomtfarfar vandrar genom skogen. Snötäcket är tunt och skaren gör att det går att promenera nästan överallt. Ett par centimeter julsnö föll, men inte mer.

Visst har det kommit igång en del arbete. Som vanligt är man mest idoga på E3 och C14.
Vintermyren närmast, och Hjortronlandet på södra sidan Anna-Stavas gata

Vid kvarteren Vintermyren och Hjortronlandet byggs det i mellandagarna på C14. Det jobbas också på tomten C11. Både annandagen och idag arbetade en grävskopa där.

Närmast på bilden är grunden till D3. Om bara en vecka kommer ett Älvsbyhus att monteras där.
D19, vackert belyst av solen

Huset på D19 vilar lugnt under mellandagarna - i alla fall den första. Hantverkaren från Boden behöver sin ledighet, och hans husvagn är nu obebodd. Huset tar emot solens strålar ,med sitt höga läge.

Här står byggnadsställningarna ännu kvar. Vid E2, huset från Skidstahus som levererades samma dag, har byggnads-ställningarna redan tagits bort.

D15 och E2 längre norrut
För ett fabriksbyggt hus är det vanligt att snickeriarbeten i huset utförs i huvudsak av en hantverkare. Så har man inte arbetat i E2, utan det har varit ett team från Silje-Bygg som arbetat där.

Huset som inte syns på någon bild är faktiskt områdets största. E3 har växt till ett landmärke på Västra Eriksberg. Det tarvar en egen artikel, som kommer senare.

God Fortsättning!



fredag 23 december 2016

Julfrid över Västra Eriksberg

Västra Eriksberg, område 2 julen 2016

Solen flödar, precis som den gjort under så många dagar i december i år. En mild månad har det varit. November bjöd på snö och även kalla perioder, men denna månad har vädret varit bra.

Det är Jul. Julefriden lägrar sig över området. Det är ingen som bor här, och än lär det dröja ett par månader innan någon flyttar in. Det har funnits en "bofast" person här under en dryg månad, men inte nu. Vid D19, som skymtar genom skogen har det bott en snickare/husmontör från Boden i sin husvagn, i alla fall på veckorna.
D19

Det har varit hektiskt sedan september för några. En far och farfar (som Tomtfarfar) sa idag att han hoppades på vila, rekreation och gemenskap med familj under helgerna framöver. Han tycktes ha set behovet hos sina närstående att få tillfälle att vila upp sig efter att ha jobbat hårt med att bygga.

Det byggs flera stora och rymliga hus här. Det får vi spegla mer av framöver. Julen berättar om människor som inte kunde få husrum och fick bo i ett stall. Därför har vi julkrubbor i många hem.

Tomtfarfar önskar alla bloggens läsare en riktigt fridfull jul!

tisdag 20 december 2016

Norlund Bygg nominerade för pris

Suterränghus under uppförande av Norlund Bygg
Det var under förra veckan som nyheten kom i Norran att Norlund Bygg nominerats till "Årets hållbara företag" i Skellefteå. Tillsammans med företagen Elecosoft och Skellefteå Kraft tävlar man om priset. Se artikeln här.

Det var redan i somras som Tomtfarfar kände behov av att ta reda på vad Norlund Bygg var för något. Flera kunder i område 1 valde den lokala fabriken. Vad kunde ligga bakom detta? Det reportaget från juli finns här.

Långt innan Tomtfarfar blev Tomtfarfar var han Nyföretagarkonsult först hos Utvecklingsfonden och senare Almi. Därav en del av intresset. Sverige och Skellefteå behöver företag som vill växa. Alla husfabriker måste inte ligga i Småland, och speciellt hus som byggs i Skellefteå behöver inte med nödvändighet tillverkas 100 mil bort.

Många företagare är rädda för tillväxt. Företagandet är ofta en personlig födkrok och det får räcka. Så inte unge Peter Norlund. Företaget växer så det knakar, och har länge varit i kraftig tillväxt.

Tillväxt är inte problemfritt. En fast, fix och färdig resurs kan planeras. Ett företag stadda i kraftig utveckling gör det svårare att planera in alla objekt.

Tomtfarfar har hittat ett par tänkvärda uttryck att tillämpa på Peter Norlund och Norlund Bygg:

"Det samlas inte damm på den som är ute i blåsväder."

"Om du tänker för länge på nästa steg kommer du att tillbringa livet på ett ben"

Att agera, att leda innebär alltid ett risktagande. Bara den som ingenting gör, riskerar aldrig att göra fel.

Tomtfarfar är full av beundran inför vad Peter Norlund åstadkommit med sitt företag, och passar på att önska lycka till i "tävlingen", med önskan att det går hela vägen.

måndag 19 december 2016

Så var hösten 2016

De båda gatorna där de flesta husen skymtar
Visst är det så att många försöker få ihop årskrönikor den här tiden på året. Tomtfarfar vill gärna vara först ut bland dessa och summerar lite av det som hänt under hösten, och när det hände.

I början av september var Skanska och underentreprenörer relativt klara med att vägar, vatten, avlopp el och bredband med mera. Då skulle alla hugade husbyggare starta.


  • Det var måndag 12 september som byggverksamheten startade på område 2, och det var på tomterna C14, D15 och E3. Det var två "självbyggare" och lösvirkeshuset som byggs av ByggPro på D15. Här kan du se vad som hände 12:e september.
  • Tisdag 8 november var nästa bemärkelsedag. Två fabriksbyggda hus (block med ytterväggar klara) levererades samma dag, och trängdes om utrymmet längs uppfarten på Katitzis gata. Husen kom från Trivselhus (D19), och Skidstahus (E2). Händelsen renderade denna bloggpost.
  • Ytterligare en månad senare kom första Älvsbyhuset till C13. Torsdag 8 december monterades volymhuset, och bloggen kunde rapportera på detta sätt.
Bild från Anna-stavas gata. D19 och D15 skymtar genom skogen.
Detta är alla påbörjade hus fram till nu, alltså sex stycken. Fler tomter har bearbetats, och nästa husleverans kommer om ett par veckor.

Jämförelsen ovan är inte riktigt rättvis vad det gäller tider. För de första 3 husen ingår tomtberedning och byggande av grund, som tog mellan 2 veckor till drygt en månad.

Ändå intressant att det sist levererade huset förmodligen blir det först inflyttade. De volymbyggda husen är kanske enklare, men har framförallt mycket kortare tid till färdigställande.

torsdag 15 december 2016

Utblick

Utblick från D15 över barackerna mot E2
Ännu en vacker vinterdag på Västra Eriksberg. Inte så stor dramatik i området.

Tomten D2 ställs i ordning för kommande bygge. Hos grannen D3 väntar husleverans efter årsskiftet. Annars pågår arbetet på normalt sätt på många håll.

C14
På C14 har en del av fasaden spikats. Liggande fasadbrädor, som på så många andra hus.

C13
Hos grannen C13 har taket lagts. Huset har just levererats, men faktiskt är C13 en av favoriterna till att ha första inflyttning. Det går fort med fabriksbyggt, och med byggmetoden som Älvsbyhus har går det klart snabbare.

D15
Annars skulle man tänka att D15, som var snabbt igång i september, även skulle bli först till inflyttning. Storleken och byggmetoden talar emot. Dessutom är färdigdatum från början planerat till april.
E2

Då är det mer troligt att det blir inflyttning tidigare på E2. Här är det hantverkare från Bygdsiljum som arbetar i Skidstahuset. Både snickare, elektriker och andra kommer från därifrån. Tomtfarfar har en känsla att Mellanbygden vill sätta stadens hantverkare på plats genom att komma före till avslut.

Vi får se hur det går.

tisdag 13 december 2016

Nytt bygglov på Katitzis gata

Västerut på Katitzis gata, på D18 finns det nya bygglovet
Lucia idag, och område 2 har varit tillgängligt i 3 månader. Nu är det dags för byggloven att rulla in. Många kommer till skott och andra backar ur. För de som bestämt sig kommer byggloven anslås.

Anslaget i PoIT som visar att enbostadshus och garage skall byggas på D18
Det var igår den 12:e som bygglovet kungjordes, men det beviljades redan i torsdags den 8:e. Det här var en av de mest populära tomterna vid tomtvalet i februari 2015. Redan dagen efter att första tomten, D20, tilldelats/valts, valdes denna tomt torsdagen den 12.e februari. I vilket fall var det då som uppdateringen gjordes att tomtvalet var gjort.

Tomten valdes alltså som andra tomt, och så vitt Tomtfarfar vet så var det samma tomtägare då som nu. I det här inlägget har Tomtfarfar fantiserat om vilka hus som skall byggas, och av vem. Fantasierna berörde även D18. Vi får se hur verkligheten blir.

En del förberedelser har gjorts på tomten. Trots att det är en solid berghäll här blir det inte sprängning för husgrunden. Hällen ligger tillräckligt djupt för att bara skapa ett stabilt underlag för huset. Beijer har den aktuella reklamen - stabilt sedan 1915. Tomtfarfar kan försäkra att den här berghällen var stabil långt tidigare.

Låt oss ändå anta att platsbygget på D18 kan börja i mars/april som tidigast. Inflyttning september 2017?


lördag 10 december 2016

Horisontellt och vertikalt möts

E2 och E3 - hus med olika uttryck
Hur man bygger på Västra Eriksberg är inte strikt reglerat. Enda begränsningen är max 250 kvadratmeters byggyta. Man kan bygga ett, två eller tre plan.

Mitt på Katitzis gata har ytterligheterna träffats. Enplanshuset och treplanshuset. Här bryts vertikala och horisontella linjer mot varandra. Nära på vilket hus som helst ser litet ut i förhållande till E3, som blir ett av byggområdets absolut största hus.

Vi skriver 2016 ännu några veckor. Mycket av det som byggts både på område 1 och här är tidstypiska hus. De förkunnar att nu är nu. Andra hus kopplar tillbaka till någon speciell stil, som exempelvis New England.

Modet växlar

Olika designtrender har funnits: 60-talet var låga enplanshus, gärna med så platta tak som möjligt. 70-talet såg 1,5-planshus. Det var en konstruktion som var fortsatt aktuell flera tiotals år. Nu ser man få sådana, i alla fall på Västra Eriksberg.

1-plan eller 1,5 plan. Det har varit valet. Ännu på 90-talet föreskrevs gata för gata vad man fick välja. Nu är alternativen fler, och detaljregleringarna färre.

1,5-planshusen hade lite fasad och mycket tak. Takvinkel på 37-38 grader. Vissa experter dömde ut konstruktionen ur estetisk synpunkt. Nu finns en attraktiv möjlighet att få förhöjt väggliv, som det heter, hos de flesta tillverkare. Det ger bättre balans mellan fasad och tak. Dessutom blir övervåningarna rymligare. 1,5-planshusen är inte passé, då de kan utformas på ett mer attraktivt sätt.

Principiellt utseende på takstol vid förhöjt väggliv
Förhöjt väggliv i någon form kan finnas på allt från enplanshus till högre hus. Takstolarna är då utformade för att medge högre fasader. På område 1 finns exempelvis en Smålandsvilla med förhöjt väggliv, men också tvåplanshuset på D16 har sådana takstolar. Här "slipper man" den traditionella underspikningen.

Traditionellt har trähus stående fasad, men idag är liggande fasader långt vanligare.

Det är intressant att husägare kan ha så pass olika preferenser hur ett hus bör se ut. Mycket handlar om tycke och smak, men naturligtvis finns även andra begränsningar att ta hänsyn till. Mycket medverkar till att husen slutgiltigt får sitt utseende.

torsdag 8 december 2016

Ett Älvsbyhus på plats

Första Älvsbyhuset monterades upp idag
Så kom det då äntligen. Första Älvsbyhuset. Balkgrunden på C13 har legat färdig en längre tid, och Tomtfarfar har också under lång tid förutspått att leveransen är nära förestående. Idag hände det till slut.

Huset är ett vinkelhus i ett plan. Det är Älvsbyhus modell Ägir. Klicka på namnet så ser du mer information, men huset är 145,7 kvadratmeter stort med 5 rum och kök.
Här skall takstolarna sättas på plats

Vi får alltså ett enplanskluster här i slutet av Anna-Stavas gata, då detta hamnar granne med det stora enplansprojekt som redan byggts på i drygt 2 månader.

Det kan mycket snart komma ytterligare ett Älvsbyhus. Tomten på D3, ett stenkast bort ser så väl iordninggjord och balkgrunden är klar. Dock är tomten ännu inte köpt, om man skall tro kommunens kartor.

Tomtfarfar får erkänna att just den tomten, D3, var en tidig favorit vid tomtvalet. Det sätt som grunden placerats och grundens storlek i förhållande till tomtens yta gör all heder åt denna tomt under berget. Troligen handlar det om ett 1,5-planshus, eftersom Älvsbyhus inte tillverkar 2-planshus. Snart kommer vi att kunna se vad som skall levereras hit.

tisdag 6 december 2016

Skräckblandad förtjusning

Utsnittsvy från skidbron mot område 1
Tomtfarfar träffade en ny tomtägare idag. Det verkar som att kravet att lämna in bygglov gör att en och annan tomt släpps nu. Det är bra. Byggande är inte för alla. Det byggs alldeles utmärkta lägenheter nu i centrala stan. Ett bra boende behöver inte vara ett boende på Västra Eriksberg.

Vi samtalade om byggande och om området. Jo, han upplevde att området var fantastiskt fint, och han hade fått tag på en mycket trevlig tomt. Ändå upplevde jag att förtjusningen var blandad med en gnutta skräck inför det stora åtagandet att bygga hus.

Åtagandet kan vara mer eller mindre stort. Ett par av byggherrarna gör en Ironman här. Några gör Vasalopp, medan en del nöjer sig med Malmstråket. Att välja rena standardhus får väl liknas med Kraftloppet. För samtliga blir det en rejäl ansträngning.

Känner förresten en husägare här som åkte Vasaloppet. Väl i Mora bestämde han sig för att det var hans sista. Frun däremot stod på startlinjen även nästa år, och fullföljde också.

Om resan går bra, om föret är bra, spåren användbara och vallan fungerar, då blir den stora ansträngningen ändå uthärdlig. Kanske är servicestationerna bemannade så att man får hjälp när man behöver.

Ännu viktigare är det med service runt byggandet. Verkar "arrangören" pålitlig? Kommer byggarna i rätt tid och mängd? Fungerar det i praktiken som det utlovades? Blir resultatet av livets största investering bra?

Bara av det som byggts så här långt kan man även på avstånd ana olika förlopp och berättelser. Tomtfarfar såg en grund som låg färdig nästan hela sommaren. När väl huset kom "small det bara till", och det var färdigt. Ja, kanske inte riktigt, men det gick snabbt och blev bra. Andra byggen kan ha liksom stannat halvvägs. Själva färdigställandet kommer liksom inte.

Det som för den presumtive byggaren gör att skräck kan blandas med förtjusningen, är när pekfinger måste sättas på juridiska formuleringar. När tvisten inte är långt borta.

Därför är det förberedande arbetet så viktigt. Det är tomtägarna som väljer vilken hand de vill hålla under byggprocessen. Se till att välja rätt byggare/leverantörer!

Träffade för någon månad sedan en annan tomträttsinnehavare här. Han hade varit inne i de flesta husen och förhört sig noga om hur projekten gått. Det är inget dåligt råd att göra som han gjorde, att verkligen på nära håll kolla upp husfabrikanternas  och montörernas/snickarnas referenser.

Gör så!

måndag 5 december 2016

Skyltar som pekar mot framtiden

Myresjöhus anmäler närvaro


Det händer saker i området, men det mesta verkar hända vid skrivbord. Avtal sluts, vilket är nödvändigt för att kunna ansöka om bygglov. I en framtid ser vi resultatet i form av husleveranser. Ett resultat av dessa avtal är att redan nu har ett antal skyltar kommit upp.

Att Myresjöhus som en av de största hustillverkarna skall finnas även i område 2 är ingen överraskning. Med de framgångar företaget nått bör husen vara utprovade och bra.

... även på Silverarken.
Skylten ovan pekar mot C2-C3. Vilken tomt det blir lär visa sig. Men det räcker inte med en skylt med samma budskap, utan det finns två. Den andra är på nästa stolpe, och pekar norrut. Det kan gälla D10.

Myresjöhus finns redan representerade i område 1, med sina "egna" hus, och även med det lite enklare standardkonceptet Smålandsvillan.
Skidstahus blir det på C15

Men ännu en skylt har kommit på plats. Denna gång gäller det Skidstahus, och tomten är C15. Det är inte mindre än tre Skidstahus på gång. Det gäller E2, där invändiga arbeten pågår. En skylt finns också på D8 och sedan denna tredje.

Tomtfarfar är överraskad av denna framgång för Skidstahus på Skellefteåmarknaden. Företaget finns inte med i toppen av de största tillverkarna, men har haft en positiv utveckling senaste åren, och arbetar nu i en produktionstakt av cirka 200 hus per år. Historiskt, och kanske även nu har fritidshusen stått för stor andel.

Skidstahus arbetar "under radarn", och har inte levererat uppgifter till sajten Byggahus.se, där man kan jämföra tillverkare. Leveransinnehållet är heller inget man lätt får fram av hemsidan.


fredag 2 december 2016

Fredagsmys på Katitzis



Betongfyllning på E3 och djupborrning på D15
Vad räknar du till fredagsmys? Kanske inte fullt ut det som hände idag på båda sidor av Katitzis gata.

Betongbilen, och där bakom pumpbilen med sin långa "tentakel"
Byggherren på E3 tyckte säkert att det var mysigt, eller i alla fall bra, att det nu var dags att fylla betong i blocken på första våningen. För suterrängvåningen var det en dryg månad sedan motsvarande arbete gjordes. Betongbil och pumpbil i samarbete återigen. Nu blir det snart läge att fortsätta bygget uppåt med husets översta våning.

Borrning för bergvärme på D15
Samtidigt på andra sidan gatan, på D15, borrades det för bergvärme. Tidigare är det bara för just E3 som det arbetet redan genomförts. Projektet närapå startades med djupborrning där. Nu på D15 sattes borrhålet 2-3 meter bakom garaget. Ett par hundra meter djupt blir hålet. Värmecentralen placeras i garaget, och en kulvert mellan hus och garage leder in värmen i huset.

Avverkning, hur mycket?

Vy genom skogsskärmen mellan gatorna mot D19
En viss avverkning är gjord mellan gatorna. Det var viktigt att öppna upp för solen att stråla in. Samtidigt råder olika åsikter om hur man borde avverka. Kalavverkning förespråkas av några. Andra vill spara så mycket som möjligt.

Den som ansvarat för avverkningen pekar på att träden blir mer utsatta för vinden, och att rötterna är grunda. Risk alltså att fler träd kommer att falla. Med den vetskapen oroar sig vissa för sina barn.

Tomtfarfar, som i alla fall planterat mer än 100 000 träd, vill naturligtvis ge sina synpunkter.

  • Risken för vindfällning är störst första året efter avverkning
  • Höggallring ger större risk än låggallring. Alltså bättre att ta bort mindre träd.
  • Vindfällning sker vanligtvis i hård vind
Inte minst det sista tål all tänka på. Det är inte så att träd spontanfaller, utan träden kan brytas av eller tappa rotfästet vid hård storm. Enorma krafter påverkar trädet då. Det är sällan människor uppehåller sig i skogen vid just de vädertyperna. Ytterligare en faktor är att träden vanligtvis faller helt i vindriktningen. Vindriktning vid storm i våra områden är vanligtvis västlig eller nordvästlig. 

Risken för människor är inte stor. I så fall är risken för att ett träd skulle kunna skada en byggnad större. Tallar är kanske typiskt 20 meter höga. Med enkla instrument kan man mäta höjden, och där man ser risker kanske ta bort enstaka träd.

Den unika atmosfären här hör mycket ihop med att här finns träd. Område 1 är annorlunda på så sätt att de flesta tomter saknar närkontakt med skogen. Område 2, däremot, är skogsnära och skogen bidrar till lugnet och avskildheten.

Att ta bort de höga träden och plantera ny skog vore inget annat än tragiskt. Så skulle Tomtfarfar tyckt om han velat ta ställning, men som alltid är han ytterst försiktig med sådant. Mysfaktorn i en nyplantering är som bortblåst, vare sig det stormar eller inte. Däremot skulle det efter ett antal år ge utmärkta möjligheter hämta julgran på nära håll.

Kalhuggning är alltså inte att föredra. Att däremot glesa ur ytterligare här och där kan vara upp till tycke och smak.

Se fördelarna med skogen i Skellefteås finaste tomtområde!


torsdag 1 december 2016

Decembersol

Solig vy från Anna-Stavas gata mot Katitzis gata
Det är roligt när solen skiner. Det blir inte många timmar. Skymningen kommer strax efter lunch. Några uppdateringar:
Balkgrund på D3

Jo, grunden är på plats på D3 som vi gissade igår. Den är placerad längst bak (norrut) på tomten. Grundens storlek tyder på någonting mer än 1-plan. Österut ser ett garage ut att hamna anslutet till huset.

Vilket av Älvsbyhusen på C13 eller D3 som levereras först får vi se. Byggloven kom med ett fåtal dagars mellanrum i somras, men där C13 var före.

Norlund Bygg har satt upp skylt vid ingången till området

Vi har inte haft många husleverantörer på område2 så långt. Två av husen byggs i egen regi. ByggPro bygger på plats.  Samma dag den 8:e november levererades hus från Trivselhus och SkidstaHus. Några andra husfabriker än dessa 2 har vi inte sett. Älvsbyhus skall komma, någon gång.

Norlund Bygg, som byggde och fortfarande bygger så många hus i område 1 har anmält närvaro också i område 2. Intressant att se var husen från Skelleftehamn skall sättas upp.