Hus på Katitzis gata. Närmast D19. Sedan E2 och E3. |
Område 2 har 41 tomter. Fortfarande, nu 23 månader efter tomtfördelningen, finns bara drygt 10 bygglov. För sex av dessa är husen under uppförande. I början av december var det deadline att söka bygglov om man ville ha kvar tomten. Annars får den cirkulera vidare.
Ett bygglov har registrerats under december. Det gäller D18. Annars är det tyst. Tomtfarfar avser undersöka hos kommunen hur många bygglov som lämnats in. Rimligt att tro att en och annan fortfarande kan få möjlighet att hitta en tomt här.
Vad är då lämpligt att bygga?
Först något om byggkostnader. De stiger snabbt år efter år, och i alla fall under 2000-talet snabbare än inflationen. SCB håller reda på genomsnittlig byggkostnad för gruppbyggda småhus. 1970 passerade kostnaden 1000 kronor per kvadratmeter och 1978 2000. 1997 hade kostnaden stigit till 10 000, och 2011 passerades 20 000. För 2015 var kostnaden över 23 tusen per kvadratmeter.
Här på berget handlar det inte om gruppbyggda småhus, men kvadratmeterpriset kan ändå ligga ganska nära SCB:s siffror. Priserna varierar naturligtvis beroende på utförande, teknik, kvalitet med mera. "Man får vad man betalar för". Det ligger en hel del i det. Det går att komma undan billigare, men då måste man alltid tumma på något.
En fördel här är att det handlar om A-läge i Skellefteå. Rimligen blir bankens värdering i linje med vad huset kostat.
Det är som att vi bodde i samma rum. Tomtfarfar uppsnappade kommentaren idag om ett nybyggt hus, men där väggarna tycktes släppa igenom allt ljud.En stor del av kostnaderna handlar inte om huset. Tomt, anslutningsavgifter, tomtberedning inklusive sprängning eller fyllning. Att ställa i ordning tomten efter att byggnaden är klar kostar också. Det kan röra sig om en till en och en halv miljon, de kostnader som ligger vid sidan av själva huset. Lite olika beroende på tomtens beskaffenhet. Hur stort eller "dyrt" man bygger har dock ingen eller obetydlig påverkan på dessa sidokostnader.
I ett exempel kan man ha 1,5 miljoner i kostnader utanför själva husbygget. Om allt skall kosta 3 miljoner återstår alltså 1,5 till huset. För 50% ökning av totalkostnaden har man dubbelt så mycket till själva huset. Så pass dyra tomter och tomtberedningar gynnar att lite mer pengar satsas på huset.
Motsatt är naturligtvis byggande utanför städer och på orter där huspriserna är låga. Då är det starkt befogat att hålla nere kostnaderna, eftersom det blir svårt att på sikt sälja och få igen satsade pengar.
Leverans på D3 i väntan på montering, Anna-Stavas gata |
Det blir intressant att följa vad som händer framåt. I morgon kommer nog områdets 7:e hus att monteras ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar