tisdag 17 januari 2017

Att bygga platsbyggt

Platsbygget D15. Nu är det målarnas tid bland annat

Område 2 ser nästan ut att bli platsbyggenas område. Av 7 hus hittills är 3 platsbyggda, och så ser det ut att fortsätta. I alla fall fem hus till kommer förmodligen att byggas som platsbyggda lösvirkeshus. Det skulle man inte tippat på förhand.

När Norran hade ett specialnummer om Område 1 minns vi den som flyttade in först i sin Smålandsvilla. Han uttryckte stor beundran för de byggherrar som åtar sig en större utmaning att kunna klara ett bygge med massor av val. Bygger man ett standardhus är däremot valen begränsade.

Men det är så mycket mer än detaljval som byggherren måste tänka på, inte minst juridiskt. Ju mer man fjärmar sig ifrån en standardleverans, dess mer behöver avtalas. I ett platsbygge dyker också frågor upp löpande som kräver avgörande, och någon form av dokumentation på beslutet.
Del av värmecentral för bergvärme, placerad i garaget.

Några tips alltså:

  • Arbeta mycket noggrant med avtalet - se till att båda parter är överens i det skedet.
  • Allt skall finnas skriftligt dokumenterat - ex mejlkonversation kan vara bra.
  • Försök att skriv ned allt som överenskoms muntligt med någon, kan vara snickare eller annan hantverkare. + mejla ut anteckningen
  • Tänk på att det kan förta mycket av glädjen i projektet om det uppstår en tvist om vad som faktiskt sagts eller bestämts.
  • Reglera också noga vad byggherrarna förväntas göra i projektet.

Många gånger gäller det ekonomiska uppgörelser, typ vad kostar det om vi gör så här, men det kan även gälla hur arbetet skall utföras på olika sätt.

Ett platsbygge ställer höga krav på byggherren. Det skall man vara medveten om.

Tomtfarfar var kanske rätt omedveten när han själv byggde platsbyggt för drygt 25 år sedan. Under byggtiden snöade det en kväll när Tomtfarfar hade en Stockholmsresa. I slutuppgörelsen krävde byggföretaget ersättning för 10 snickartimmar extra, eftersom snickarna fått skotta följande dag istället för att bygga. Om den tiden var rimlig eller orimlig är svårt att säga något om i efterhand.

Tomtfarfar minns också uttrycket "Det tar vi igen i projektet", från sin egen tid som konsult. I många projekt är kostnaden lite av ett gummiband. Tappar byggherren greppet om uttänjningen kan känslan snabbt bli mindre bra.

Några faktorer som är viktiga och varit viktiga i just det avbildade projektet.

  • Entreprenör. Man bör ha en entreprenör man kan lita på, men kom ihåg - det är en affärstransaktion och ingen kompisrelation i första hand.
  • Ansvarig person. Företag är kanske bra, men minst lika viktigt kan vara att kunna peka ut den som skall stå för byggandets kvalitet.
  • Jämförelse. Säkerställ på bäst möjliga sätt att prisbilden är rätt. Går det att ta en "konkurrerande offert"? I detta fall kunde prisbilden jämföras mot ett rätt likartat hus från Eksjöhus.
Det finns anledningar till att så många platsbyggen görs. Men som byggherrar bör ni tänka igenom juridik och arbetssätt. Se till att inga tvister behöver uppstå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar