måndag 29 augusti 2016

Asfalt och motion

Asfalt på Katitzis gata
Idag har gatorna på område 2 asfalterats. Jag gick upp från Lisbeth Salanders gata, och där har ingen asfalt siktats ännu. Däremot uppförs hus i rasande fart. Området där nere ser ut att bli färdigbyggt under vintern. Kul med samtidiga aktiviteter på så många håll. Något sådant lär det dröja riktigt länge innan vi ser på de nu nyasfalterade gatorna.
Asfaltering på gång på Anna-Stavas gata

Även på nedre gatan kom asfalten på idag. Det understryker bara hur väl området nu är berett att ta emot hugade byggare.

Man riskerar ibland att bli för glättig och positiv. Därför försöker jag hitta något att kritisera. Det jag är på väg att lyfta fram ligger utanför Skanskas åtagande tror jag. Jag förmodar att motionsspåret är kommunens angelägenhet.
Lerigt motionsspår.
Ger ännu bättre kondition kanske.

Igår tittade jag på det väster om Anna-Stavas. Mycket lerigt! Cykelfrämjandet hade redan varit på plats och ordnat djupa spår i leran. På något hundratal meter här behövs säkert markduk, grus och kanske bark ovanpå det om spåret även skall kunna användas sommartid. Nu är det fullt möjligt att planen är att göra något sådant. Det har kanske bara inte hänt ännu. Under tiden har cykelfrämjandet lite större utmaningar med framkomligheten.

söndag 28 augusti 2016

Granskning av Sänkhåven och Mätartavlan

Mätartavlan - notera nivåskillnaden, där dock ingen som vid Hjortronlandet krävt dike
Vad är det med dessa kvarter? Varför märks ingen rörelse där. Inte nog med att det inte finns några bygglov, men inte heller på annat sätt träffar man på några tomtägare här. Faktiskt träffade jag en som under en kort tid hade en tomt på Mätartavlan, men som nyss lämnade tillbaka den. Jag har hört talas om ett annat par också, men som hoppades få byta ut sin tomt.

Är det något fel på dessa tomter? Jag har närmast dagligen besökt området under ett drygt år, och inte lyckats hitta de felen.

Mätartavlan till exempel. De 3 tomterna ligger bra till. Delvis finns likheter med Hjortronlandet, på det sättet att det ligger djupt under vägen. Lite fyllarbete alltså. Däremot är markförhållandena klart bättre här. Ingen besvärande fukt att dränera. Ingen moss- och myrjord att gräva undan. Bara torr fin skogsbacke. Förmodligen kan man komma riktigt bra undan när det gäller sprängning också. Närheten till Ormens väg bör inte ses som en nackdel, den blir inte speciellt trafikerad. Ingen förmögenhet att sätta plank åt det hållet om man vill.

Sänkhåven kan bli lika bra som något annat. De första tomterna österifrån ser för mig riktigt enkelt ut att bebygga. På krönet innan den rejäla lutningen västerut börjar finns ett par tomter med magnifika lägen. Den sista här 6C är riktigt intressant. Här föreskrivs suterräng, vilket verkar märkligt. Det blir tyvärr dyrt att spränga bort hela bergklacken som då blir fallet. Vanlig grundläggning för 6C skulle ge helt andra möjligheter. För de 3 följande och sista tomterna västerut föreskrivs normal grundläggning, och de kommer att hamna fint i västerlutningen. Kvällssolslägen alltså.

Nej, jag har inte förstått varför aktiviteten runt dessa tomter närmast varit noll. Upplys mig gärna om det är något jag missat. Det finns en kommentarsfunktion i bloggen som i så fall utmärkt väl kan användas.

Några verkar tveksamma till att bygga suterränghus, och skulle helst bygga ”vanliga” hus. På de här 2 kvarteren finns 6 suterräng- och 4 med vanlig grundläggning. Har du suterrängtomt kan du kolla med motsvarande på område 1. De första börjar bli klara. Annars är det inte mycket att hoppas på då område 3 helt kommer att bestå av suterränghus.


torsdag 25 augusti 2016

Soldis, men inget proppskåp

Anna-Stavas gata i utmärkt skick

Fältspat, soldis, lärkor och försäljare men absolut inget av intresse. Vad jag söker i kungörelserna är guldtuppar, silverarkar, vintermyr och hjortronland. Eller varför inte de som aldrig funnits där, nämligen sänkhåv och proppskåp. Ja, egentligen heter väl det sista kvarteret Mätartavlan.

Uppenbarligen kommer inga nya bygglov. Jag letar helt enkelt förgäves! När vi summerat till 7 bygglov  för ett par månader sedan, trodde jag att vi kunde få se det dubbla innan september. Föga troligt!

Vad händer där ute? Är ni många som sitter och knåpar på detta. Har ni fått ritningsförslag och annat ni funderar på? 

Jag var med på mötet om samordnad sprängning ikväll. Lite mer optimistisk blev jag. Förutom byggloven var flera intressenter på plats, och några verkar ha kommit en bra bit på väg. I alla fall fram mot våren lär vi se flera byggen starta. Jag noterade intressen från D8, D12 och D17 förutom vad jag visste tidigare. Det var några fler intressenter där jag inte noterade aktuell tomt. Dessutom var några som kommer inflyttande inte med på mötet.  Nya Silverarkar det jag noterade alltså. 

Peter Norlund visade kalkyler på avtäckning och sprängning, som han också lämnade ut. Det är alltid svårt att bedöma sprängbehov i förväg. Många, kanske de flesta klarar sig med sprängning i ledningsgraven. Några behöver spränga även för grundläggning. Sprängkostnaden bör inte avskräcka från att bygga. Det handlar trots allt bara om någon eller ett fåtal procent av projektets kostnad.
Hjortronlandets vägkant - visst blev det bra!!
Alldeles utmärkt att Peter tagit initiativ som möjliggör samordnad, effektiv och billigare sprängning. Den kan genomföras även innan alla dokument och bygglov finns klara. Kontakta Peter om du inte anmält dig och oroar dig för sprängning.

Nu är vägkanten/diket i Hjortronlandet klar enligt önskemål. Tjusigt blev det! Många sköna kubikmeter jord som tomtägarna slipper frakta dit dessutom.

Peter avslöjade också att vägarna i område 2 skall beläggas nästa vecka.

tisdag 23 augusti 2016

Skolstart och examen

Ny utsikt efter avverkning
-->
Skolstarten präglar veckan, men samtidigt är det examen. Det gäller Skanskas arbete på område 2. I morgon skall arbetet avsynas.

 
--> Visst kan det tänkas att det blir backning på något. Det är inte omöjligt att man hittar något att anmärka på. Jag kan själv inte se att något återstår, utan jag tycker att det verkar riktigt färdigt. Finishen är långt bättre än vad den var på område 1, men där jobbade man under hårdare tidspress. Låt oss hoppas att man blir godkända i examen.
Träd som faller i området

 
-->
Det som hänt i slutet är den att den avslutande avverkningen nu sker. Fullt ut kanske inte den blev klar i dag, i alla fall inte av utgallring mellan vägarna. Men arbetet är gott på väg.

 Nu har man lagt ett nytt lager asfalt på Ormens Väg. I området har en hel del av arbetet skett vid starten av Anna-Stavas gata. 
Cykelbana justeras i början av gatan

  Här blev det en bit cykelväg från korsningen mot Katitzis och ut. Hela Anna-Stavas gata är i gott skick, och Skellefteå Kraft har monterat klart. 

-->
Idag vid mitt besök lystrade jag till när jag hörde ropet ”Tomtfarfar! Det visade sig att jag parkerat olämpligt nere på område 1, just där arbetsfordonen skulle in. Ett arbete pågick då i de diken och dammar som ligger mellan områdena, och nära skidspåret.

 
På torsdag kväll är det ett möte som handlar om samordnad sprängning på området.
Jag tycker att alla skall gå, oavsett vad man tänker om sprängning. Här kan det finnas mycket matnyttig information att hämta, och dessutom ett ypperligt tillfälle att lära känna blivande grannar.

fredag 19 augusti 2016

Tillkommande arbeten


Ny matjord läggs i gamla skidspåret
Det är verkligen inte mycket kvar för Skanska på område 2. Allra helst om man inte skulle behöva göra mer än det som var planerat. Riktigt så är det inte.

Det gamla skidspåret/draghundsspåret upp genom området har använts av arbetsredskap. Spåren av detta suddas ut då man nu lägger igen med matjord. Det är kanske inte så anmärkningsvärt.

Nyligen tillförd vägtrumma på Katitzis gata
Katitzis gata fick man i all hast gräva av. Vägtrumman längst ner under gatan var inte inritad, men när man började fundera på var vattnet i diket skulle ta vägen blev det rätt uppenbart vad som behövdes.

Likadant är det i vägkanten vid Hjortronlandet. Nog tolkade jag det som att man fixade till vägkanten slutgiltigt i mitten av veckan, en riktigt snygg kantning. Tydligen ville tomtägarna att vägkant med dike skulle finnas på platsen, så Skanska behövde lägga dit mer material och jobba vidare. När man ser utvecklingen dag för dag har man anledning fråga vad som händer när man ser sådant som avviker, och jag fick besked om det idag, och berättar vidare.

Skidspår - nej, det skall inte gå över vägen
 Utanför området kommer också nya funktioner till, inte helt planerade och tydligt beskrivna sedan tidigare. Skidspåret som slutar mot Slalomvägen kommer att få en viadukt. Skidåkarna slipper trängas med bilarna vid passage över Slalomvägen alltså.

I kommande vecka avsynas område 2. Det ser till stor del klart ut. Skellefteå Kraft har jobbat på bra med elskåpen. Jobbet är nästan klart. Katitzis gata ännu i högre grad än Anna-Stavas gata, men den längre gatan är även den snart klar. Infartsbiten på gatan, de första 75 meterna, ser fortfarande minst färdig ut.

Norr om Slalomvägen  - utfart från viadukt

måndag 15 augusti 2016

Avsyning rycker närmare

Katitzis gata i kvällssol. Nytt grus just pålagt
Katitzis gata ligger i full prakt. Ser putsad och färdig ut. Just idag var Katarina Taikon’s dotter värd för Sommar. En händelse som ser ut som en tanke. Kanske skall det just pålagda gruset vältas, men nu går vi inte in på detaljer.

Justering av vägkanter på Anna-Stavas gata
Avsyning av området närmar sig. Det var en Skanska-anställd som släppte nyheten att området skall avsynas nästa vecka. Nu pågår arbetet att färdigställa även Anna-Stavas gata på samma sätt med snygga slänter och diken. Med början i sydväst har södra sidan i stora drag ordnats. Detta går fortare än jag anade, och vägen blir färdigkantad på några få dagar till.

Avsyningsdagen rycker alltså närmare. Skellefteå Kraft, ursäkta om jag hakar upp mig på dem, var inte där under dagen. Möjligen på kick-off efter semestern?

fredag 12 augusti 2016

Skanska hade rätt!

Övergång för gång och cykeltrafik på Ormens väg i korsning mot Anna-Stavas gata
Tyvärr måste jag erkänna att jag tog fel, och uppgifterna jag fått från Skanska var rätt. Skellefteå Kraft har varit inne på området. Inte bara det, de har också lämnat spår efter sig.
Elskåp, notera texten
Dubbelskåp, Skanska har arbetat i det ena
De flesta skåp ser ut så här
Det är alltså i 2 elskåp Skellefteå Kraft har arbetat. Idag tvivlade jag på uppgiften då jag aldrig sett dem där, men min kontroll var högst bristfällig. När jag tittade på skåpen såg jag de tydliga spåren. Nästa vecka har Skellefteå Kraft mer personal tillbaka från semester och kan jobba med detta mer på allvar. 

Två stycken överfarter av Ormens väg har påbörjats och är i stort sett klara. En vid Område 1 och en vid Område 2

Avgrävningen som hindrat uppfarten söderifrån
Avstängt. Svårt att forcera även MED tillstånd.
uppför Ormens väg är igenfylld. Vägen är åter öppen. Förmodligen kommer Ormens väg fortsättningsvis att vara farbar i hela sin längd. Arbetsområdet ligger nu efter svängen in på Anna-Stavas gata, och där är också grindarna.

På Katitzis gata har man kommit längst med vägen som nu ser fin ut med snygga slänter. Motsvarande jobb har inte gjorts på Anna-Stavas gata ännu, och lär ta betydligt längre tid där än på övre gatan. Det kanske handlar om ett par veckor.

Skanska och teamet gör alltså vad de kan för att allt skall bli färdigt. Är tomträttsinnehavarna lika flitiga? Inte riktigt! Inga mer bygglov, och i min bok har jag redan dragit streck. Inga fler än de 7 har chans att påbörja bygget i september. Det är jobb för byggherren även efter att bygglovet är klart och innan spaden sätts i marken.

Får vi se några fler starter före nyår? Ja kanske, men inte ens det går utan att lägga ner det omfattande arbete som behövs.

Lägger med en länk till ett tidigare inlägg där jag skrev om byggherrens/byggherrarnas jobb.

Jag har tänkt på en sak till, det juridiska. Husprojektet är det största ekonomiska åtagandet för många av oss under livet. Det gäller att ha en solid juridisk grund om man gemensamt skall ge sig in i projektet. Det är en av anledningarna att det är klokt att gifta sig först. Känner man sig inte mogen för det, är man nog inte heller mogen att bygga hus tillsammans.

torsdag 11 augusti 2016

Nu händer det

Vägen närapå klar. Tomtägare i bakgrunden som funderar vid sin tomt D16
Allt händer på en gång nu i område 2. Nu ser man intresserade tomtägare och andra röra sig i området, och man får spännande samtal och kontakter.

Intresserade tomtägare förresten – jag träffade ett ungt par en kväll här, men de var inte tomtägare. De som bokat tomten var inte så intresserade, trots att de har bokat en utmärkt tomt. Släkten jag träffade verkade ha mer intresse. Killen var väl insatt i byggandet och vilka firmor som skulle in. När jag pekade ut en annan tomt föreslog han att det var ByggPro som skulle bygga där. Det stämde perfekt. Han hade själv varit med och byggt i område 1.
Skanska snyggar till vägkanten

 Man får hoppas att ägarskap till tomter nu svänger över till de som har det verkliga intresset, eller att de som har bokat börjar agera och lägga ner det arbete som behövs för att komma till skott. Träffade även en sådan tomtägare 2 tomter därifrån. Han kände att han skulle ”bli vid sin läst”, och inte lägga sig i byggandet alltför mycket. Klokt hade han kommit fram till att han ville bygga 2-planshus, men inte kommit särskilt mycket längre. Han nämnde dock 3 olika husfabrikanter/byggare som han villa jobba vidare med för att kunna göra ett urval. Rimlig prioritering även där.
Cykelbanan nyasfalterad

I område 1 har många flyttat in och trivs. Några har förverkligat en gammal dröm att bygga just här- Lägger med en länk till det.

Cykelbanor asfalteras, vägarna ser alltmer färdiga ut och även diken och slänter fixas till. Skellefteå Kraft påstås ha varit på plats enligt min Skanskainformatör, men jag har inte lyckats se dem. Återkommer med information när de utför något jobb i elskåpen.

Nu har kommunen skickat ut en hel massa papper:
- Info kvarvarande avverkning vecka 34
- Köpekontrakt och köpebrev för tomten
- Information om överenskommelse med kommunen för att kunna vara med i gemensam sprängning.

Det senaste fanns nog inte med i något utskick för ett år sedan till område 1. Här på berget är förhållandena annorlunda.




måndag 8 augusti 2016

Skanska uppdaterar oss

Compactor packar vägen - Katitzis gata


Träffade min Skanska-kompis idag och fick en uppdatering av vad som pågår.

Elskåp. Kvarteret Guldtuppen
Skanska har satt upp elskåpen, sedan är det Skellefteå Kraft som skall montera i skåpen. Nu är det relativt komplett med själva uppsättningen. Även på Katitzis gata finns elskåp uppsatta.

Anna-Stavas gata idag
Man kör compactor och plattar till så att man får hårdgjorda vägytor. Dessförinnan har vägen grusats upp och breddats. Arbetet med det är långt gånget på båda vägarna

Skanska skall nu också städa av området. Det gör det redo för hugade byggare att sätta igång. Man jobbar på så fort man kan.

Det bör vara Skellefteå Krafts  monteringsarbete i elskåpen som nu avgör när området kan släppas till för bebyggelse.

What saves a man is to take a step. Then another step. (Antoine de Saint-Exupéry)

På spaning efter liv

Raggsjöliden, Torgny Lindgrenmuséet
Sommaren har varit varm. Solen har flödat över Västra Eriksberg och omgivande terräng. Arbetena har legat i dvala under semestertiden. Även bloggen har varit i träda. Nu när arbetet återupptagits är det hög tid att även bloggen vaknar.

Själv har jag varit på spaning på andra orter senaste veckan. Bland annat på en lite litterär resa till Torgny Lindgrenmuséet Raggsjöliden. Muséet hade vi besökt tidigare, och nu var vi där för att köpa saft, Farmors hallonsaft som finns till försäljning. Kom ändå i samspråk med guiden och nämnde naturligtvis Västra Eriksberg och Ormens Väg som Lindgren fått ge namn åt. Utanför på gården står stubbrytaren uppställd, och personligen hade jag gärna sett att novellen Stubbrytaren fått ge namn åt ett kvarter. Guiden förslog någon av de verkliga och uppdiktade ortsnamn som förekommer i Torgny Lindgrens böcker. En imponerande samling vägskyltar trädda på samma stång finns på gården. Tillsammans smakade vi på förslaget Inreliden, som kunde ha passat. Det skulle väl i så fall ersatt kvarteret Vintermyren.


Nu är det länge sedan gatu- och kvartersnamn bestämdes, och vi få hålla oss till det som finns. I anslagen av bygglov spanar jag efter tecken på liv från tomtägarna på ett par kvarter som ännu inte visat att de lever. I alla fall inte att de intresserar sig för byggande på Västra Eriksberg. Var finns Sänkhåvarna? Lever Mätartavlorna? Inom astronomin kan man intressera sig för tecken på liv på andra planeter, och det är ännu inte lättare att se livstecken i de kvarteren. De får man skåda i stjärnorna efter.

Inom någon månad blir tomterna tillgängliga. Då kanske vi får se.

Den som aldrig gjort ett misstag har aldrig provat något nytt. (Albert Einstein)