onsdag 25 januari 2017

Nytt Bygglov - D2

Tomten med det nya bygglovet - D2
Det hade redan börjat skymma idag när Tomtfarfar fotograferade tomten i slutet av Anna-Stavas gata. Därav den suddiga bilden. Vintermyren 2 är kvartersnamnet. Tomten är tidigare förberedd för byggande. Här är marken jämnad, och en rejäl grop är grävd där huset skall stå. Förmodligen behövde den lösare myrmarken fjärmas, och man kan förvänta sig att hålet fylls med grus innan grundläggningen sker.

Det var förra torsdagen, den 19:e som bygglovet beviljades på D2. Anslaget kom i måndags.Kungörelsen säger bara att här skall byggas enbostadshus och garage. Från grannarna har Tomtfarfar fått information att det blir ett 2-planshus på tomten.

D16. Avtäckning klar.
Vi fortsätter att se på tomter utan hus. En sådan är D16. Grävskopan har larvat sig undan söderut efter fullgjort arbete. Tomten är förberedd för att grundläggning skall kunna börja rätt snart.

Här syns inget berg i dagen. Tomtfarfar erinrar sig att ha meddelat tomtägaren att det inte skulle vara berg här. Georadar-undersökningarna visade på visst djup till berg. Ännu tydligare var det när vägen drogs fram här. Just vid gränsen, eller lite in på D17 kom berget upp ur djupet som en vägg, och låg sedan bara någon eller ett par decimeter under markytan. På D16 kom man däremot inte alls ner till berg när man drog fram vägen.

När skall det byggas här? Vi får naturligtvis vänta och se hur och när 2-planshuset byggs. Blir det ett Eksjöhus, eller blir det ett platsbygge? Många frågor. Låt oss först invänta bygglovet.

tisdag 24 januari 2017

Målarnas tid


Måleriföretaget Nymålat vid D15
I några hus är det måleriföretagens tur att arbeta. Uppew på Katitzis gata var D15 först att få besök av målare. Nu är inte bara grundarbetet utfört, utan idag startade målning med färdigkulör. Företaget Nymålat AB tycks vara företaget som håller färgen. Så kan det vara. På nätet kan man hitta informationen om ett ganska stort måleriföretag med 27 anställda, och med god lönsamhet.

Målning på gång även för E2
Men också tvärs över gatan målas det. Golvkungen AB, eller som det anspråkslösa firmanamnet egentligen är, Golv- och Väggkungen AB. Detta är ett Lyckseleföretag, som enligt uppgifter på internet har 14 anställda.

Hur som helst målas det även på E2. Den minnesgode kanske kommer ihåg att Tomtfarfar angett inflyttning under Q1 när det gäller dessa 2 hus.

Utanför Älvsbyhusen C13 och D3 kan man också då och då se bilar som tillhör målare. För C13 lär det inte vara många veckor bort innan det är dags för inflyttning. För D3 kan det bli närmare kvartalets slut.

De andra husen då? D19 har tidigare haft besök av företag som sprutar isolering och senare har det varit rörläggare på plats. E3, punkthuset eller snarare landmärket på berget, där hade man taklagsfest för några veckor sedan. C14 torde vara i samma fas som D19 ungefär. Tomtfarfar väntar inte inflyttning i något av dessa hus förrän tidigast maj.

Idag började helt oväntat avtäckning av tomten D16. Den information Tomtfarfar så långt haft tillgång till tyder inte på att tomten skall bebyggas inom kort, men vi får se.

Det finns ett nytt bygglov för området som publicerades igår. Det blir ett 2-planshus på den tomten, men vilken tomt det är sparar vi till senare.



tisdag 17 januari 2017

Att bygga platsbyggt

Platsbygget D15. Nu är det målarnas tid bland annat

Område 2 ser nästan ut att bli platsbyggenas område. Av 7 hus hittills är 3 platsbyggda, och så ser det ut att fortsätta. I alla fall fem hus till kommer förmodligen att byggas som platsbyggda lösvirkeshus. Det skulle man inte tippat på förhand.

När Norran hade ett specialnummer om Område 1 minns vi den som flyttade in först i sin Smålandsvilla. Han uttryckte stor beundran för de byggherrar som åtar sig en större utmaning att kunna klara ett bygge med massor av val. Bygger man ett standardhus är däremot valen begränsade.

Men det är så mycket mer än detaljval som byggherren måste tänka på, inte minst juridiskt. Ju mer man fjärmar sig ifrån en standardleverans, dess mer behöver avtalas. I ett platsbygge dyker också frågor upp löpande som kräver avgörande, och någon form av dokumentation på beslutet.
Del av värmecentral för bergvärme, placerad i garaget.

Några tips alltså:

  • Arbeta mycket noggrant med avtalet - se till att båda parter är överens i det skedet.
  • Allt skall finnas skriftligt dokumenterat - ex mejlkonversation kan vara bra.
  • Försök att skriv ned allt som överenskoms muntligt med någon, kan vara snickare eller annan hantverkare. + mejla ut anteckningen
  • Tänk på att det kan förta mycket av glädjen i projektet om det uppstår en tvist om vad som faktiskt sagts eller bestämts.
  • Reglera också noga vad byggherrarna förväntas göra i projektet.

Många gånger gäller det ekonomiska uppgörelser, typ vad kostar det om vi gör så här, men det kan även gälla hur arbetet skall utföras på olika sätt.

Ett platsbygge ställer höga krav på byggherren. Det skall man vara medveten om.

Tomtfarfar var kanske rätt omedveten när han själv byggde platsbyggt för drygt 25 år sedan. Under byggtiden snöade det en kväll när Tomtfarfar hade en Stockholmsresa. I slutuppgörelsen krävde byggföretaget ersättning för 10 snickartimmar extra, eftersom snickarna fått skotta följande dag istället för att bygga. Om den tiden var rimlig eller orimlig är svårt att säga något om i efterhand.

Tomtfarfar minns också uttrycket "Det tar vi igen i projektet", från sin egen tid som konsult. I många projekt är kostnaden lite av ett gummiband. Tappar byggherren greppet om uttänjningen kan känslan snabbt bli mindre bra.

Några faktorer som är viktiga och varit viktiga i just det avbildade projektet.

  • Entreprenör. Man bör ha en entreprenör man kan lita på, men kom ihåg - det är en affärstransaktion och ingen kompisrelation i första hand.
  • Ansvarig person. Företag är kanske bra, men minst lika viktigt kan vara att kunna peka ut den som skall stå för byggandets kvalitet.
  • Jämförelse. Säkerställ på bäst möjliga sätt att prisbilden är rätt. Går det att ta en "konkurrerande offert"? I detta fall kunde prisbilden jämföras mot ett rätt likartat hus från Eksjöhus.
Det finns anledningar till att så många platsbyggen görs. Men som byggherrar bör ni tänka igenom juridik och arbetssätt. Se till att inga tvister behöver uppstå.



fredag 13 januari 2017

Två bygglov till

Områdets senast monterade hus, D3. Även garaget på plats. I bakgrunden hus på område 1,

Det var bygglovens vecka den vecka som gått. Vi såg 2 bygglov på Katitzis gata i början av veckan. Nu i slutet kom även 2 på Anna-Stavas gata.

För bygglov finns 2 datum. Ett när det beviljas och ett när det publiceras i Post- och Inrikes Tidningar. Det senare är ofta 2 dagar efter det förra. Låt oss koncentrera oss på beviljat datum.

Den 10:e, i tisdags, beviljades bygglov på Silverarken 5, D8. Vi har redan berättat att sprängning startar i februari, och huset levereras vecka 13. Vid den teoretiska genomgången för 2 år sedan bedömde vi ett sprängbehov på cirka 200 kubikmeter för denna tomt. Verklighet och teori stämmer inte alltid. Vore ändå intressant att få reda på vad det blev i verkligheten.

Dagen efter kom bygglovet för Sänkhåven 2, C9. I båda fallen handlar det om enbostadshus och garage. När det skall byggas här är ännu oklart.

Det var i början på december byggloven skulle lämnas in. Att det nu kommer en ström av beviljade bygglov tyder på att handläggningen har tagit 4-5 veckor. Kanske kommer någon eller några till kommande veckor. Vintermyren 2 och ett par bygglov på Guldtuppen är något av det vi kan vänta. I slutet av januari kan det vara dags att summera bygglovsläget.

onsdag 11 januari 2017

Skyltar och bygglov

Nya skyltar med gastunamn
Just som Tomtfarfar oroades att det händer så lite synligt i området, börjar det röra på sig. För någon dag sedan kom skyltarna med gatunamn upp, även om namnet Anna-Stavas gata har fått förkortas lite. Metoden som förkortningen gjorts på tyder snarare på att den skulle heta Anna-Stavasgatan, men det är så vitt Tomtfarfar vet, helt fel. Lite märkligt faktiskt att man inte hade utrymme för namnet.

Nya bygglov på Katitzis gata

Byggloven då. Minns att det var i början av december som handlingarna behövde lämnas in om man ville behålla sin tilldelade tomt. I början av december kom bygglovet för D18, men sedan dess har det varit lugnt. Nu i veckan har 2 bygglov anslagits, båda på Katitzis gata.

På D17 (Silverarken 14) skall det byggas hus och carport. Bygglovet beviljades redan 3:e januari, men publicerades i måndags. I dag publicerades bygglovet för D20, hus och garage. Beslutet togs 9/1.

De nya D17 och D20 ännu inte på Hitta.se
Därmed kan man konstatera att de flesta tomter på vänstra sidan Katitzis gata nerifrån räknat, har bygglov. D15 och D19 byggs nu. D17, D18 och D20 har bygglov. Tidigare i höst kom bygglovet för D13. Bara D14 och D16 dröjer ännu.

Byggstart annonseras

Tomtfarfar fick del av meddelanden från Facebook. Från D8 meddelas att sprängningsjobbet inleds första veckan i februari, och huset levereras sedan vecka 13. Tomtägarna ser fram emot att komma igång.

Tidigare har vi konstaterat att byggena har "klumpat ihop sig", på ett par ställen. D8 kommer tillsvidare att ligga lite avskilt, även om det är helt centralt i område 2. Inga grannar som bygger nu i alla fall. På tomten står vimpeln från Skidstahus.

Frågan är om hantverkarna från SiljeBygg som nu jobbat uppe på E2 kommer att flytta över till D8 när man gjort klart. Tar man husen i sekvens på det sättet skulle väl C15 komma på tur efter semestern. Där finns också en likadan vimpel.

En film

En bilresa på Katitzis gata

torsdag 5 januari 2017

Kylan slår till

Vackert men kyligt väder idag.

Kylan slog till och pendlade runt -30. De som ännu inte är riktigt färdiga med isolering överallt har det jobbigt. Nu tror jag att alla börjar ha det varmt och skönt i sina hus.

D3 vid foten av berget med den solbelysta skogen
Det nymonterade D3 är nog i princip färdigisolerat från start. 1,5-plans huset har kommit väl på plats, och man kan skönja att det är ett hus med förhöjt väggliv, en detalj vi tittade på för ett tag sedan.

Sju pågående hus nu. Fyra på Katitzis gata och tre på Anna-Stavas gata. De senast påbörjade blir de som först blir klara. En del av förklaringen är att hus med platta på mark behöver längre torktid. Hus med så kallad torpargrund, som Älvsbyhusen har behöver inte den torkningen. De 5 övriga husen har alla platta på mark som grund.
Detalj av D3. Fasaden belyst av solen.

Utvändigt arbete var inte att rekommendera i dagens förhållanden. Vädret blir snart varmare. Som tur är slapp vi lång sammanhängande kyla denna gång.

På D15 är bergvärmepumpen på plats i garaget, och skall förmodligen monteras in till veckan. Då värms både hus och garage via borrhålet.









tisdag 3 januari 2017

Då sker inflyttning + nytt hus

E3, D15 och även D19 skymtar. Bilden från idag före snöfallet.
Nej, Tomtfarfar vet inte inflyttningsdatumen. En del kan vara planerade. Så när som på kvartal kan man ändå gissa:

Q1: Inflyttning för C13, D3, E2 och D15

Q2: Inflyttning för C14, D19 och E3


Byggtiden för ett Älvsbyhus är cirka 2 månader. Huset på C13 sattes upp 8:e december. Rimligen sker inflyttning senast under februari,

När det gäller C15, det första platsbygget som blir klart är det ett millimeteravgörande. Det blir klart i mars, men möjligen drar inflyttningen över till april. Lägenheten är dock uppsagd...

För E2 är det bara en känsla att fabrikshuset från Skidstahus som monterades 8:e november blir klart under innevarande kvartal.

De hus som Tomtfarfar placerat i Q2 tror han tidigast är klara för inflyttning i månadsskiftet april/maj. Allt är dock en fråga om hur mycket resurser som sätts in.

Nytt hus idag

D3 monterades idag.
Idag monterades Älvsbyhuset på D3. Den uppmärksamme ser att Tomtfarfar placerat inflyttningsdatum till Q1 även för huset som monteras idag. Med 2 månaders byggtid bör det absolut kunna vara aktuellt för inflyttning under mars.

Huset tar liksom stöd mot skogen på ett mycket dekorativt sätt. Av bilden att döma kan det vara modellen Höner, Det är Älvsbyhus mest sålda 1,5-plans hus, med 101,5 kvadratmeter i bottenvåningen.
"Klustret" med  C13, C14 och D3
Ett sådant här 1,5-plans hus levereras med oinredd vind. Vad Tomtfarfar inhämtat avser familjen att inreda vinden så snart som möjligt. Det gör dock inte Älvsbyhus montörer.

Husen i detta område byggs tydligt i kluster. Område 2 är stort, med 41 tomter. Aktiviteterna tenderar ändå att klumpa ihop sig i sådana kluster, som bilden till vänster visar. Sedan är det riktigt långt till närmaste hus.

Just i den här delen av området har det byggts låga hus. Det nya D3 blir högst så långt. Västerut på D2 kommer senare ett tvåplanshus, som kommer att bryta upp den låga bebyggelsen.

måndag 2 januari 2017

Vad bygga på Västra Eriksberg?

Hus på Katitzis gata. Närmast D19. Sedan E2 och E3.

Område 2 har 41 tomter. Fortfarande, nu 23 månader efter tomtfördelningen, finns bara drygt 10 bygglov. För sex av dessa är husen under uppförande. I början av december var det deadline att söka bygglov om man ville ha kvar tomten. Annars får den cirkulera vidare.

Ett bygglov har registrerats under december. Det gäller D18. Annars är det tyst. Tomtfarfar avser undersöka hos kommunen hur många bygglov som lämnats in. Rimligt att tro att en och annan fortfarande kan få möjlighet att hitta en tomt här.

Vad är då lämpligt att bygga?

Först något om byggkostnader. De stiger snabbt år efter år, och i alla fall under 2000-talet snabbare än inflationen. SCB håller reda på genomsnittlig byggkostnad för gruppbyggda småhus. 1970 passerade kostnaden 1000 kronor per kvadratmeter och 1978 2000. 1997 hade kostnaden stigit till 10 000, och 2011 passerades 20 000. För 2015 var kostnaden över 23 tusen per kvadratmeter.

Här på berget handlar det inte om gruppbyggda småhus, men kvadratmeterpriset kan ändå ligga ganska nära SCB:s siffror. Priserna varierar naturligtvis beroende på utförande, teknik, kvalitet med mera. "Man får vad man betalar för". Det ligger en hel del i det. Det går att komma undan billigare, men då måste man alltid tumma på något.

En fördel här är att det handlar om A-läge i Skellefteå. Rimligen blir bankens värdering i linje med vad huset kostat.
Det är som att vi bodde i samma rum. Tomtfarfar uppsnappade kommentaren idag om ett nybyggt hus, men där väggarna tycktes släppa igenom allt ljud.
En stor del av kostnaderna handlar inte om huset. Tomt, anslutningsavgifter, tomtberedning inklusive sprängning eller fyllning. Att ställa i ordning tomten efter att byggnaden är klar kostar också. Det kan röra sig om en till en och en halv miljon, de kostnader som ligger vid sidan av själva huset. Lite olika beroende på tomtens beskaffenhet. Hur stort eller "dyrt" man bygger har dock ingen eller obetydlig påverkan på dessa sidokostnader.

I ett exempel kan man ha 1,5 miljoner i kostnader utanför själva husbygget. Om allt skall kosta 3 miljoner återstår alltså 1,5 till huset. För 50% ökning av totalkostnaden har man dubbelt så mycket till själva huset. Så pass dyra tomter och tomtberedningar gynnar att lite mer pengar satsas på huset.

Motsatt är naturligtvis byggande utanför städer och på orter där huspriserna är låga. Då är det starkt befogat att hålla nere kostnaderna, eftersom det blir svårt att på sikt sälja och få igen satsade pengar.

Leverans på D3 i väntan på montering, Anna-Stavas gata
Nu ligger inte Västra Eriksberg utanför på något sätt, utan är det mest centrala tomtområde för småhus som Skellefteå har.

Det blir intressant att följa vad som händer framåt. I morgon kommer nog områdets 7:e hus att monteras ihop.