fredag 15 juli 2016

Sprängning - vad tror vi om det?

Häll i dagen finns på många ställen i området
Jag har hela tiden följt områdets tillblivelse och rört mig i stort sett dagligen mellan gatorna. I november 2015 var det över sprängt berg som rest sig flera meter över ursprunglig marknivå. Då skrev jag i den dagbok jag fört:


”Det föresvävade mig att kommunen borde, i alla fall ordna anslutningsgravarna för vatten och avlopp, även inne på tomterna. För de tomtägare som har ritningar framme kunde man bestämma en tidpunkt, till exempel första oktober 2016 när alla anslutningar sprängs fram med kompetenta maskiner, och överskottsberg bortforslas. De tomtägare som önskar vara med på den operationen kunde betala en enhetstaxa, förslagsvis 75 tusen var, och få arbetet utfört snabbt och effektivt. Skall var och en själv administrera detta blir det dyrt och krångligt. Enligt min fundering skulle sedan själva grundberedningen vara varje tomtägares ansvar fullt ut.”

Så långt Tomtfarfar för nio månader sedan. Skall kanske tilläggas att jag menade de bergigaste tomterna. Jag har förstått att sprängning alltid är byggherrens ansvar, och att byggherren också står för kostnaderna. Tomtägarna kommer alltså inte ifrån detta. Däremot gäller det jag skrev om gemensam sprängning fortfarande, låt vara att man står för sina egna kostnader.

Jag har följt Skanskas arbete. För vägarna har de sprängt bort flera tusen kubikmeter berg. Det skulle man kunna fråga Skanska om, och jag får be om ursäkt att jag inte gjort det. Jag gissar ändå att det är runt 10 tusen kubikmeter. Vägarna har förlagts i de mest bergiga partierna. Det är något bättre på tomterna tror jag.

Inför tomtvalet gjorde vi teoretiska beräkningar av mängden att spränga. Det var på uppemot hälften av tomterna eller 19 stycken. Mängden berg beräknade vi då totalt till 421 kubikmeter på de 19 tomterna. Det är ändå inte orimligt att tro att det skulle röra sig om minst 1000 kubik på hela området. Runt 50 kubik per tomt i så fall, där vissa får mer och andra mindre. Det är i så fall mer än 100 lastbilslass för området, och drygt 5 lastbilslass per tomt i snitt.

Då är motivet för effektiv sprängning och hantering mycket stort.


Det sparar alltså in goda pengar med någon form av gemensam sprängning. Varför då?

  • Startkostnader minimeras(resa, maskintransporter mm) 
  • Effektivare arbete - kan man nyttja större borraggregat i stället för mindre sparas tid och pengar
  • Samordnad borttransport och deponering. Kanske kan man få lägre pris per kubik berg för 1000 kubik än för 50.
  • Inget behov av undersökningar på hus efter sprängning

Det kan ge en besparing på åtskilliga 10-tal tusen om man är med på tåget här.


Enda sättet att hinna med ett tåg är att missa det föregående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar