söndag 3 juli 2016

Bygghistoria i Skellefteå: Skelleftebygdens Trähus

Arnold Westermark 1929 - 2010
Det går inte att behandla villabyggande i Skellefteå, utan att se tillbaka på Skelleftebygdens Trähus.

Den förra stora högkonjunkturen för att bygga villa var -89 till -92. Då byggdes i snitt 20 000 villor per år i landet. Ännu mer hade byggts under 70-talet och tidiga 80-talet. På de 20 senaste åren har byggandet varit mycket lågt. Först nu börjar det på allvar byggas igen.

Aktören på marknaden i Skellefteå hette Skelleftebygdens Trähus. Visst fanns Gullringshus, Borohus med flera fabriksbyggda hus, men det var snickarfirman Skelleftebygdens Trähus som ägde marknaden. De hade dessutom eget sågverk i Storkågeträsk.

Så var det när vi skulle bygga hus på Degerbyn. Vi hade hittat ett kataloghus hos Gullringshus, och tittat på ett sådant uppfört i Kåge. Folk vi träffade i Skellefteå sa: ”Nå skull ni lätt n’Arnold bygg”. Så hade talet gått i flera 10-tals år. Arnold Westermark och Skelleftebygdens Trähus byggde de bästa husen. Men vi hade funnit en annan lösning. Vi fick dock besök av sonen, Anders Westermark. Han kom med beskedet att han kunde bygga billigare och bättre.

Vi bytte alltså fot och lät bygga ett Skelleftebygdens Trähus. Visst blev det bättre. Vi ritade om det till att passa oss, och huset byggdes betydligt mer gediget. Förrådsvinda var en specialitet med en lämplig utformning av takstolarna, och så fick vi 120 kvadratmeter förråd. Kanske inte billigare, men bättre.

Av områdets 52 hus hade Skelleftebygdens Trähus något mer än hälften.

Som tidigare sagt sjönk småhusproduktionen drastiskt i Sverige, och ännu mer i Skellefteå. Före mitten av 90-talet var det ett överskott på nära 1000 lägenheter, och allt byggande avstannade. Det ledde också till att Skelleftebygdens Trähus avvecklades på 90-talet, så vitt jag minns.

”Från att i början av 60-talet ha 4-5 anställda, sysselsätter byns största företag – Skelleftebygdens Trähus AB – 70 personer. Företaget går också bra mitt uppe i lågkonjunkturen.” Det var Storkågeträsk egen tidning, Byabladet som i juli 2013 saxat detta ur en artikel som stod i Norran 1983. Ännu i början av 90-talet höll företaget i stort samma antal anställda. Man startade också en egen husfabrik för tillverkning av standardhus, innan husverksamheten avvecklades.

 Det finns flera snickeriföretag som har rottrådar bakåt till Skelleftebygdens Trähus. Däribland de som nu byggt lösvirkeshus på berget, Ersmarks Trä och Bygg. Bilägger en artikel där ägaren i slutet pekar på kopplingen bakåt till Arnold Westermark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar