lördag 16 juli 2016

Hjortron och Hjortronland

Bilden är från Sänkhåven, nära gränsen till Hjortronlandet
Hjortronlandet är i fokus just nu. Det finns flera anledningar. Jag får rapporter från inlandet att hjortronen är mogna. En envis förkylning har hållit mig kvar i stan. Men jag är också fascinerad av aktiviteten hos tomtägarna i Hjortronlandet. Konstigt nog, i alla fall om man jämför med andra områden, verkar de planera för att bygga hus.

Jag slås också av att jag kommit med felaktig information om Hjortronlandet, information som jag behöver justera. Det blir troligen ingen sprängning alls för de 5 tomterna här. När jag tittar på min gamla teoretiska beräkning står det noll i alla kolumner. Det beror inte på att det är långt till berghällen, utan på något helt annat.
Hjortronlandet i motljus. Notera höjden upp till vägbanan - minst 2 meter.

Här är sockelhöjden satt till minst 2 meter över nuvarande marknivå. Det gör att berg, även strax under markytan, helt kommer ur spel.

Däremot uppstår ett annat behov, nämligen att fylla upp med en hel del  fyllnadsmaterial. Minst 500 kubikmeter per tomt kan man ana. Det blir då inte 5 lastbilar som kör ut sten, men kanske 20 eller fler som kör in material – per tomt. Det kan vara bergkross, fyllnadssand, fyllnadsjord eller liknande.

Varje tomtägare har säkert räknat mer korrekt på detta. Naturligtvis kan man ha en lutning söder om huset så att uppfyllnaden längst bak är högst måttlig. Minst 500 kubik lär ändå behövas. Upplys mig gärna om jag tänker fel. Jag utgår från antagandet att detta inte ligger i Skanskas/kommunens åtagande, utan att det hamnar på respektive tomtägare.


Man tar igen på gungorna vad man förlorat på karusellen 
(Karl-Gerhard)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar