Vägarna i området går genom den mest stenbundna marken. Längs Anna-Stavas gata fanns berg i dagen på flera ställen. Berget låg långt över omgivande markyta. Just där drogs vägen fram. Därmed har vägprojekteringen plöjt genom den allra svåraste terrängen.
När stenen sprängdes reste sig sprängstenen kanske uppemot 3-4 meter över den kommande vägnivån i den mest stenbundna terrängen. Nu är allt detta bara ett minne, sedan vägarna snyggats till på ett bra sätt.
På Katitzis gata var det inte mycket berg i dagen. Det var en hel del sprängning i nedre delen, men sedan i stort sett uppehåll förbi tomterna D14, D15 och D16. Vid D17 kom berghällen plötsligt upp och låg ganska jämt ca 20 cm under markytan. Hällen lutade västerut, mer än marken. Därmed var djupet till berg vid D20 cirka en meter.
Ser det likadant ut inne på tomterna? Det är inte orimligt, men inte heller säkert att det ser ut så. Jag gissar att tomtägarna gjort egna undersökningar inne på sina tomter, kanske med spett och spade.
Jag vill också påpeka att det här djupet till berg inte stämmer särskilt väl med georadarmätningen. Den visar hellre mindre djup vid D20, och sedan successivt större djup till berg. Dock går vägen - där jag kunnat observera djupet - i utkanten eller utanför georadarkartan.
Det här området är också lite utsatt för radon. Kanske har mer än en tomtägare grävt ner dosor för mätning av radonhalt. Område 3 har enligt kartan ännu högre radonavgivning - lyser rött på kartan. Numera finns bra metoder vid byggnation att hindra radonläckage. Det är viktigt att använda rätt metod för att inte i onödan utsättas för radon. Radonsäker grundläggning är möjlig.
Läs mer om radon: http://www.radon.nu/radon/?action=faq
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar