måndag 20 juni 2016

Kostnad för berg - så gjorde vi

Det finns information på Skellefteå Kommuns sida om Västra Eriksberg som ger indikation om hur det är med bergförekomst på tomterna. Tyvärr är den inte helt lätt att tyda. På kartan med georadarmätning finns inte tomterna inlagda. För säkerhets skull har den kartan ett annat koordinatsystem än tomtkartan. Vid tiden för tomtval - vintertid - var det svårt att bedöma bergförekomst. Herr G lyckades dock hitta ett sätt att synka ihop koordinaterna, och vi kunde få fram en karta med georadaruppgifter och tomter. Sedan gav vi oss ut i fält och kollade några fixpunkter i naturen för att säkerställa kartans korrekthet.

Något senare kom det ut en karta på kommunens hemsida där georadar och tomter framgick. Mycket fin karta, tyvärr dock felaktig. Hela tomtsystemet var krympt i förhållande till georadarkartan. Jag protesterade mot kartans felaktigheter, och den togs därefter bort.

Från tomtkartan med markhöjder och sockelhöjd, och med georadarns bergdjup bedömde vi sprängbehovet för ett knappt 20-tal tomter. Det var alltså före tomtvalet, och var avsett som en av ingångsvärdena till det. Bara för ett fåtal tomter fick vi fram ett behov att spränga för grund. För ledningsgraven med drygt 2 meters djup fick vi däremot ofta sådana sprängbehov. Exempel på sådant teoretiskt resultat är tomten D15 där vi bedömde att 13 kbm sten måste sprängas, allt i ledningsgraven. Kostnad för detta, med 15 tusen i startkostnad och 2 tusen per kbm blev 41 tusen.

Verkligheten följer tyvärr inte alltid georadarn. I våra beräkningar hade vi, med något eller ett par undantag kostnader under hundra tusen. Blir riktigt intressant att se det verkliga utfallet, men några sprängsalvor lär vi få höra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar